Vijesti :: Održana 75. izvještajna sjednica Skupštine

U subotu, 24. veljače 2024. u prostoru Glazbene škole Jastrebarsko održana je 75. izvještajna sjednica Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko. Prepuna dvorana ugostila je preko 130 članova i gostiju. Sjednica je počela hrvatskom himnom koju je izveo tamburaški orkestar DVD-a Čabdin, pod ravnanjem voditelja Jasmina Ramića.

Održana 75. izvještajna sjednica Skupštine

U uvodnom je govoru predsjednik Jadranko Šeper pozdravio prisutne goste: Darka Berljaka, predsjednika Hrvatskog planinarskog saveza; Nadicu Žužak, pročelnicu Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti u Gradu Jastrebarskom; Vladimira Novaka iz HGSS stanice Samobor; Marka Gvozdanovića, tajnika Sportske zajednice grada Jastrebarskog; Krunoslava Mlačka, predsjednika PD Vrlovka iz Kamanja i Damira Basaru, tajnika Osmice iz Karlovca. Sjednici je prisustvovao i počasni predsjednik Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko, Mirko Kos.

Radni je odbor predložen u sastavu Igor Plantaš - predsjednik RO, Marko Mikloušić i Jadranko Šeper - članovi RO, dok je Nikolina Vučinić imenovana zapisničarkom. Šeper je Skupštini prezentirao aktivnosti društva i rezultate postignute u 2023. godini, sa posebnim osvrtom na trenutni status prijavnice na natječaj za rekonstrukciju planinarskog doma na Žitnici, a koji je još uvijek u tijeku i nisu poznati finalni rezultati.

Dijana Šamec Jurmanović podnesla je blagajnički izvještaj, a Ivo Karača u svojstvu predsjednika Nadzornog odbora društva rad Upravnog odbora ocijenjuje uspješnim, pozitivnim i predanim te Skupštini predlaže prihvaćanje svih izvještaja, što Skupština i čini jednoglasno.

U nastavku sjednice Šeper otvara točku dnevnog reda o razrješenju dosadašnje blagajnice, na njen zahtjev i iz osobnih razloga. Pojašnjava članovima da je predanost u radu  i angažman kojim je Dijana u posljednje 23 godine bila na raspolaganju svim članovima nemjerljiv. U ime svih članova društva Dijani predaje zahvalnicu i prigodni poklon. Dijana se u emotivnom govoru zahvalila svim članovima na poklonu ali i na dugogodišnjoj suradnji, nakon čega je nagrađena gromoglasnim aplauzom prisutnih na sjednici.

Prijedlog Upravnog odbora o imenovanju nove kandidatkinje za blagajnicu - Mije Šamec bio je jedini i prihvaćen od Skupštine. Mia je vrlo dobro upućena u rad društva i same blagajne, obzirom da je i sama već vrlo dugo aktivna u radnim odborima društva. Sama činjenica da je i njeno radno mjesto otvoreno za sve planinare 6 dana u tjednu dodatan je benefit kojim jaskanci neće toliko osjetiti promjene.

DVD Čabdin počastio nas je potom još jednom izvedbom, nakon čega je uslijedila dodjela zahvalnica našim suradnicima i sponzorima. Tvrtke Drezga d.o.o., Geo-land d.d.d i DIR Drvna industrija Rubinić prepoznate su kao naši redovni sponzori materijala i usluga, te im se od srca zahvaljujemo javnim priznanjem. Zahvalnica je potom uručena Cestama Jastrebarsko za doprinos razvoju planinarstva u Jastrebarskoom, na svesrdnoj pomoći kojom nam svojom mehanizacijom i ljudstvom pružaju u održavanju gorskih pašnjaka i livada te pristupa planinarskom domu Žitnica. Zahvalnicu je u ime Cesta Jastrebarsko primio tehnički direktor Alen Vučina. Damiru Basari uručena je zahvalnica za doprinos koji osobno daje kao predavač u općoj planinarskoj školi. Kao vrstan i iskusan speleolog, jedan je od najboljih poznavatelja ove teme i vrlo rado slušan u jaskanskim planinarskim krugovima.

Nadica Žužak u ime Grada Jastrebarskog primila je zahvalnicu za doprinos koji kroz kontinuiranu suradnju HPD Jastrebarsko ostvaruje sa svim gradskim službama i na svim razinama. Podsjećamo se da nam je Grad Jastrebarsko i jedan od partnera na projektu rekonstrukcije planinarskog doma Žitnica. Već ove, naše jubilarne godine također se nadamo da će kroz razne projekte vidljivost naše suradnje biti prepoznata na lokalnoj, ali i na široj razini, od javnih događaja, prezentacija i predavanja u samom gradu, ali isto tako i aktivnostima koje će obuhvaćati naše planove u cilju zaštite okoliša i organiziranih manifestacija na Japetiću.

Upravni odbor u ovoj je jubilarnoj godini predložio dodjelu priznanja Hrvatskog planinarskog saveza za svoje članove, pa su tako Dijana Šamec Jurmanović i Franjo Novosel ovom prilikom nagrađeni Zlatnim znakom HPS-a koje im je osobno uručio predsjednik Darko Berljak. Mirku Kosu je na kraju uručeno najviše priznanje Hrvatskog planinarskog saveza - plaketa, kojom je Berljak nagradio jedinog živućeg osnivača HPD-a Jastrebarsko tamo daleke 1949. godine. U emotivnom je govoru Mirko ukratko iznio povijesne trenutke koji su bitni za društvo i svoje veselje što je društvo i danas tako agilno, brojno i organizirano.

U pozdravnim govorima obratili su se Mlačak i Basara koji su dali osvrt na sjednicu i postignute rezultate sa riječima hvale i želju da u tom smjeru i nastavimo. Berljak se obratio prisutnima posebno naglašavajući povijesni angažman jaskanskih planinara u radu Hrvatskog planinarskog saveza i njenim komisijama, ali i činjenicu da ovako organizira udruga može biti primjer ostalim društvima. Berljak posebno ističe da je HPD Jastrebarsko udruga koja sudjeluje u tri najbitnija smjera od kojih je jedan školovanje novih stručnih kadrova, zatim uređenje i održavanje planinarske infrastrukture i na kraju uspješna organizacija planinarskih izleta.

Nadica Žužak, predsjedniku Šeperu je uz prigodan govor povodom 75. godina uspješnog djelovanja Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko uručila zahvalnicu gradonačelnika Zvonimira Novosela koji zbog obveza nije mogao osobno prisustvovati sjednici. Skupština je aplauzom pozdravila sve dobitnike.

Sjednica je završila projekcijom filma autora Ive Karače, nakon čega je uslijedilo zajedničko fotografiranje i domjenak.

Godišnja skupština (24.02.2024.)

Objavljeno: 26.02.2024. | Posljednja promjena: 22.04.2024.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Vijesti

Odobreno financiranje projekta Revitalizacija planinarsko - posjetiteljske infrastrukture Parka prirode "Žumberak-Samoborsko gorje"

Odobreno financiranje projekta Revitalizacija planinarsko - posjetiteljske infrastrukture Parka prirode "Žumberak-Samoborsko gorje"

28.3.2024. na svečanosti dodjela ugovora i odluka o financiranju javne turističke infrastrukture temeljem javnog poziva "Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti" Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac dodijelila je Javnoj ustanovi Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje odluku o 100 postotnom financiranju projekta "Revitalizacija planinarsko – posjetiteljske infrastrukture Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje" ukupnog iznosa prihvatljivih troškova od 5.602.782,17 eura.

Revitalizacija planinarske infrastrukture na Japetiću

Revitalizacija planinarske infrastrukture na Japetiću

Posljednjih nekoliko mjeseci HPD Jastrebarsko sa projektnim partnerima i suradnicima intenzivno je pripremalo projekt rekonstrukcije planinarskog doma Žitnica na Japetiću. 1. ožujka 2023. projektna dokumentacija u cijelosti je predana Ministarstvu turizma i sporta koje je objavilo javni poziv. U nastavku je kronologija pripreme projekta te vizualizacija rekonstruiranog doma.

Prva pomoć - predavanje

Prva pomoć - predavanje

U četvrtak 4. travnja 2024. s početkom u 19 sati u velikoj dvorani Centra za kulturu Jastrebarsko održat će se predavanje prve pomoći u sklopu opće planinarske škole. Predavanje će održati ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Prim. mr. Maja Grba – Bujević, dr. med., spec. anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine, spec. hitne medicine.

Predavanje je besplatno i otvoreno za sve zainteresirane.

Narudžba društvenih majica

Narudžba društvenih majica

Online obrazac za narudžbu društvenih majica aktivan je do nedjelje 7. travnja 2024. U obrascu za narudžbe možete odabrati vrstu materijala, model, veličinu i boju željene majice.

Uz majice u ponudi su i inox lončići sa karabinerom. Lončići sadrže logotip društva, a sa druge strane personalizirani tekst - vaše ime.

Domagoj Puškarić na Kilimanjaru

Domagoj Puškarić na Kilimanjaru

Naš jaskanac i član HPD Jastrebarsko, Domagoj Puškarić jučer se popeo na najviši vrh Afrike, 5895m visok Kilimanjaro. Čestitamo, i želimo Domagoju siguran povratak doma!