Vijesti :: Prijavite se na tečaj za markaciste

Oduvijek ste se pitali kako su "izrasle" markacije na drveću po planinarskim putevima? Koristi li se šablona da bi dobili savršeno okruglu markaciju? Nastaju li bojom iz spreja ili korištenjem najobičnijeg kista? Tko postavlja putokazne ploče?

Možda i znate odgovore na ova pitanja, ali HPD Jastrebarsko svakako treba još ruku kako bi uspješno održavalo preko 50 kilometara planinarskih puteva. Mislite da možete pomoći? Prijavite se na dvodnevni tečaj za markacista koji će biti u Samoboru, 4. i 5. studenog 2023.

Prijavite se na tečaj za markaciste

Komisija za planinarske putove Hrvatskog planinarskog saveza poziva članove planinarskih društava koja održavaju planinarske putove na području Samoborskog i Žumberačkog gorja na tečaj za markaciste koji će se u suradnji s HPD „Japetić“ Samobor, održati 4. i 5. studenog 2023. u prostorijama Centra za mlade Bunker, Ul. Savke Dabčević Kučar 8, 10430, Samobor.

Tečaj se provodi prema Programu tečaja za markaciste u Hrvatskom planinarskom savezu. Namijenjen je članovima planinarskih društava koji žele održavati planinarske putove. Broj mjesta na tečaju je ograničen. U slučaju većeg broja prijavljenih Komisija će, u suradnji s predstavnicima planinarskih društava, donijeti odluku o broju prijavljenih po pojedinom društvu.

Teorijski dio tečaja održati će se u subotu, 4. studenog 2023., prostorijama Centra za mlade Bunker, Ul. Savke Dabčević Kučar 8, 10430, Samobor. Tečaj počinje prihvatom i registracijom sudionika od 8:30 do 8:45 sati, a predavanja započinju u 9 sati. Teorijski dio tečaja je cjelodnevni, pri čemu se nakon predavanja isti dan održava i provjera znanja (umoljava se boravak u dvorani u običnoj obući - bez gojzerica).

Praktični dio tečaja u nedjelju 5. studenog 2023., planiran je na području Samoborskog gorja. Točno mjesto i vrijeme početka praktičnog dijela tečaja biti će objavljeno pri kraju predavanja. Praktični dio tečaja traje do ranih poslijepodnevnih sati.

Molimo zainteresirane članove HPD Jastrebarsko da svoje prijave pošalju mailom na adresu hpd.jastrebarsko@gmail.com najkasnije do četvrtka 5.10.

Cijena tečaja je 20 eura po polazniku, a pokrit će ga Društvo. Prijevoz je vlastiti. Od kandidata se očekuje da nakon tečaja aktivno sudjeluju u organizaciji i provedbi markacističkih akcija u organizaciji društva.

Objavljeno: 22.09.2023. | Posljednja promjena: 24.09.2023.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Vijesti

Šest novih markacistica

Šest novih markacistica

U organizaciji Komisije za planinarske puteve HPS-a i suorganizaciji HPD "Japetić" iz Samobora održan je 4. i 5. studenog 2023. u Samoboru tečaj za markaciste. Tečaj je pohađalo šest članica HPD Jastrebarsko: Sajima Golub, Suzana Juranić, Blaženka Kelečić, Biljana Radivojac Vlašić, Martina Štivorić i Marijana Valečić.

Nakon odslušanog teorijskog dijela i odrađenog prektičnog dijela sve članice su uspješno položile završni ispit te stekle diplome i iskaznice sa stručnim nazivom Markacist. Čestitamo!

Popis markacista HPD Jastrebarsko

Prijedlozi za plan izleta 2024.

Prijedlozi za plan izleta 2024.

Pozivamo članove društva da ispune kratki upitnik sa izletima na koje bi željeli ići sljedeće godine. Na temelju vaših prijedloga Upravni odbor društva donijeti će plan izleta za 2024. godinu.

Preminuo Božidar Malešić Maki (1976. - 2023.)

Preminuo Božidar Malešić Maki (1976. - 2023.)

S tugom vas obavještavamo da nas je prerano napustio naš prijatelj Božidar Malešić Maki. U devet godina planinarskog članstva istaknuo se aktivnim djelovanjem kao planinarski vodič, markacist i član Upravnog odbora. Uvijek vedar i veseo ostat će zapamćen kod brojnih planinara s kojima je rado provodio vrijeme. Cijeloj obitelji izražavamo najiskreniju sućut.

Posljednji ispraćaj je u utorak 10. listopada 2023. u 14 sati na groblju u Pavlovčanima. 

Preminuo Mladen Ringel

Preminuo Mladen Ringel

S tugom vas obavještavamo da je preminuo Mladen Ringel, istaknuti član HPD Jastrebarsko. U rad društva se aktivno uključio krajem šezdesetih i u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća. Sudjelovao je na radnim akcijama održavanja doma i markacija. Bio je sudionik brojnih izleta, na Klek, Triglav, cijeli Gorski Kotar, Velebit i VPP, Jalovec, Kopaonik, ZPP itd.

Pogreb će biti 3. listopada u 14 sati na jaskanskom groblju.

Svi na Japetić

Svi na Japetić

HPD “Japetić” organizira još jedan u nizu slavljeničkih izleta i to pod sloganom “Svi na Japetić!”. Samoborci pozivaju da im se pridružimo i zajedno obilježimo jubilej.

Otvorena Geodetska planinarska obilaznica

Otvorena Geodetska planinarska obilaznica

U subotu, 17.6.2023. na vrhu Plešivice službeno je otvorena Geodetska planinarska obilaznica, koju je osmislio naš član Drago Špoljarić. Otvorenju je nazočilo oko 100 planinara, kojima su se obratili predstavnik Komisije za planinarske putove Hrvatskog planinarskog saveza Ronald Schreiner, predsjednik HPD Jastrebarsko Jadranko Šeper i autor obilaznice Drago Špoljarić.