Geodetska planinarska obilaznica :: Info

Info

Geodetska planinarska obilaznica (GPO) je točkasta tematska obilaznica koja obuhvaća trigonometrijske točke I. reda u Republici Hrvatskoj, odnosno ona mjesta na terenu na kojima su postavljeni (izgrađeni) geodetski stupovi (stupići) ili piramide, tzv. trigonometri. Na teritoriju Hrvatske postavljeno je 75 trigonometara I. reda koji čine mrežu prosječne duljine stranica od oko 30 km. Neki su trigonometri postavljeni još u doba vojnih austrougarskih izmjera, a neki u osnovnim geodetskim radovima bivše države. Većina se trigonometara I. reda nalazi na vrhovima gorja, a nekoliko ih je u ravničarskom terenu ili u naselju.

Kontrolne točke

Kontrolne točke GPO-a su zadane položajem trigonometara a ne proizvoljno izabrane od predlagatelja obilaznice. U GPO-u Hrvatska je podijeljena na 14 područja s ukupno 75 kontrolnih točaka (KT) odnosno trigonometara I. reda. Svaki je trigonometar jednoznačno označen brojem i imenom (npr. 361 Jabuka, 222 Kalnik, 190 Velebitska Plješivica, 312 Sv. Ivan i dr.) u skladu sa službenim nazivom DGU-a. Područja imaju između 3 i 8 kontrolnih točaka, a uz svako od njih naveden je broj KT koje je potrebno obići da bi se to područje priznalo (od 1 do 3 KT). Točke izabiremo po želji. Nekoliko se kontrolnih točaka (trigonometara) nalazi u području pod upravom MORH-a. Zbog toga su izabrane zamjenske kontrolne točke. Pri njihovu se izboru vodilo računa da su što bliže trigonometrijskim, da su po mogućnosti ujedno i kontrolne točke neke druge obilaznice (nacionalne, regionalne ili lokalne) te da je s njih ili u blizini bar djelomice otvoren vidik.

Upute za obilazak, dokazivanje obilaska i e-dnevnik GPO-a

Posjet kontrolnim točkama GPO-a dokazuje se otiskom žiga u dnevniku obilaznice ili fotografijom uz određene uvjete. Žig se utiskuje u dnevnik na predviđeno mjesto. Uz otisak se upisuje datum obilaska. Kao dokaz obilaska priznat će se i otisak žiga neke druge pl. obilaznice. Od 75 KT GPO-a 33 su ujedno i kontrolne točke Hrvatske planinarske obilaznice na kojima su postavljeni metalni žigovi HPS-a. Ako se žig HPO-a ili neke druge obilaznice nalazi u udaljenom planinarskom domu, njegov se otisak ne priznaje kao dokaz obilaska KT! Jednako je valjan dokaz obilaska i fotografija jasno vidljivog obilaznika uz trigonometrijsku točku ili uz neki prepoznatljiv objekt na kontrolnoj točki. Fotografiju treba uložiti u omotnicu ili u dnevnik i poslati poštom a digitalnu fotografiju poslati e-poštom.

Za obilaznike koji žele voditi evidenciju obilaska fotografijama uspostavljen je e-dnevnik GPO-a, dostupan na mrežnoj stranici https://gpo-dnevnik.planinarski-portal.org/ i na koji se potrebno registrirati/prijaviti a potom unositi svoje fotografije s KT-a.

  • Osoba koja dokazuje obilazak fotografijom mora biti jasno vidljiva i prepoznatljiva, snimljena uz nedvojbeno obilježje kontrolne točke (trigonometrijska točka, telekomunikacijski toranj, crkva, utvrda i sl.).
  • Priznat će se dokazna fotografija s najviše tri (3) osobe. 

Posjet kontrolnim točkama koje su zajedničke GPO-u i HPO-u (njih 33) dokazuje se otiscima žigova ili isključivo digitalnim fotografijama na temelju kojih će biti moguće odrediti nadnevak obilaska. Dakle, ako obilaznik dokazuje obilazak neke KT GPO-a koja je zajednička KT HPO-a treba poslati na e-adresu dragspoljaric@gmail.com originalnu fotografiju da se iz nje može "pročitati" nadnevak kada je snimljena. Fotografije kojima se dokazuje posjet zajedničkim kontrolnim točkama priznat će se kao dokaz obilaska samo ako su snimljene u razdoblju tri godine prije otvaranja GPO-a (dakle, od lipnja 2020., ne starije od 3 godine!). To se pravilo odnosi i na KT GPO-a: 191 Gola Plješivica, 188 Osor, 189 Veli vrh i 300 Mosor. Ostale fotografije kojima se dokazuje posjet kontrolnim točkama koje nisu zajedničke mogu biti dostavljene po osobnom izboru ili u digitalnom ili analognom (klasičnom) obliku.

Za dodatna pitanja i informacije obratite se na tel. 099 7011 470, Drago Špoljarić ili e-poštom dragspoljaric@gmail.com.

Dnevnik planinarske obilaznice

Dnevnik Geodetske planinarske obilaznice može se naručiti putem elektroničke pošte hpd.jastrebarsko@gmail.com ili neposredno kod Bernarda Wagnera (099 2487 119).

Prema odluci Upravnog odbora cijena dnevnika Geodetske planinarske obilaznice iznosi:

  • 10,00 EUR

Za narudžbu dnevnika:

  • cijenu dnevnika potrebno je uvećati za troškove poštarine 3,00 EUR
  • izvršite uplatu na transakcijski račun HR9323900011100022332, uz opis plaćanja "za dnevnik GPO"
  • potvrdu o plaćanju pošaljite na hpd.jastrebarsko@gmail.com
  • nakon provjere uplate, dnevnici se šalju preporučenom poštom


U cijenu dnevnika uključen je: dnevnik, karta, brončana numerirana značka i jedno preporučeno slanje ovjerenog dnevnika za prvi stupanj obilaska na adresu obilaznika u Republici Hrvatskoj. Slanje na adresu izvan RH naplaćuje se po cjeniku Hrvatske pošte na dan slanja.

Svaka sljedeća značka (srebrna ili zlatna) kao i njihovo slanje dodatno se naplaćuje u iznosu od 6,00 Eura.

Geodetska planinarska obilaznica službeno je otvorena 17. lipnja 2023. na Plešivici.

Objavljeno: 15.12.2023. | Posljednja promjena: 15.09.2023.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Najave izleta

Viševica, 5.5.2024.

Viševica, 5.5.2024.

Nedjelja, 5.5.2024. - završni izlet planinarske škole u Gorski kotar. Uspon na Viševicu i ručak u Vagabundinoj kolibi. Cijena izleta za članove društva je 15 eura. Prioritet imaju polaznici planinarske škole i pomagači u planinarskoj školi.

Papuk, 27. - 28.4.2024.

Papuk, 27. - 28.4.2024.

Na izlet se putuje sa dva kombija i dva auta. Sva slobodna mjesta su popunjena.

Subota i nedjelja, 27. - 28.4.2024. - dvodnevni izlet na Papuk sa obilaskom vrhova Lapjak, Nevoljaš i Ivačka glava. Cijena izleta za članove društva je 56€.

Durmitor, Crna Gora, 22. - 29.6.2024.

Durmitor, Crna Gora, 22. - 29.6.2024.

Organizirani izlet povodom 75 godina HPD Jastrebarsko. Pozivamo članove da se prijave za ovaj osmodnevni izlet u prekrasno gorje Durmitora u Crnoj Gori od 22. do 29. lipnja 2024. Izlet je namijenjen isključivo članovima HPD Jastrebarsko.