Izvještaji s izleta :: Nepal trekking Annapurna Base Camp 2016.

Lidija Balija, članica HPD "Jastrebarsko", tijekom studenog posjetila je Nepal...

"Ovo putovanje sam čekala, ne biste vjerovali, punih 30 godina. Nepal je zemlja koju sam oduvijek osjećala kao svoju, meni blisku, jednostavno… da si pripadamo."

Nepal trekking Annapurna Base Camp 2016.

Never Ending Peace And Love

Nepal, 8. - 21.11.2016.

Ovo putovanje sam čekala, ne biste vjerovali, punih 30 godina. Nepal je zemlja koju sam oduvijek osjećala kao svoju, meni blisku, jednostavno… da si pripadamo. Posljednji put bila sam u Nepalu na proputovanju prema Tibetu. Naime, imala sam priliku 2006. godine putovati s dragim profesorom Tomom Vinšćakom i grupom studenata s Filozofskog fakulteta na antropološko-religijsko istraživanje na Kailash. Ove godine poklopile su se zvijezde, mogla sam se vratiti u Nepal i otići na ovo, za mene, životno putovanje. 

Moja ljubav prema planinama traje od djetinstva. Kao svako dijete imala sam svoj uzor uz roditelje, a to je bila moja Nives Boršić, himalajka koja je te davne 1986. godine bila članica  I ŽJAHO koja je penjala Annapurnu South. Još i danas su mi živi njeni dojmovi s tog pohoda. Tada smo planirale moje uključivanje u alpinističku sekciju i razgovarale o vrhovima koje ćemo jednom zajedno osvojiti. Nažalost, Nives je nakon Četvrte zagrebačke alpinističke ekspedicije – Ngozumba Kang (Himalaja) 1987. i hrvatske na Tian Shan izgubila život i ja nikad nisam otišla u smjeru alpinizma. No ljubav prema planinama, zahvaljujući ocu prirodnjaku i Nives, ostala je do danas. Nedavno sam imala priliku čuti još koju zanimljivost s te iste Annapurne South od jedne od najvećih alpinistica u Hrvatskoj povijesti - Ane Mažar, koja je s Nives bila članica te iste I ŽJAHO, i o njenim posljednjim ekspedicijama s legendarnim zagrebačkim alpinistom Davorom Butkovićem – Žuom. Svaki takav susret vam iznova probudi neostvare snove i samo čekate priliku da ih dosanjate.

Kad si nekaj doista želiš, vjerujem da ti na najzanimljivije načine dođe i ostvari se. Vrijeme ćemo zanemariti, vrijeme je relativno, važno je samo ostvarenje, baš sad, u ovom trenu. Čudna neka 2016. godina, ali nekako se ipak zaokružila na najbolji mogući način. Kak bi rekel Dalaj-lama: “When a person thinks that everything is going wrong, something wonderful happens in his life”. E, pa tak je nekak i bilo. Naime, moj dragi prijatelj fotograf i zaljubljenik u planine Nino Pavišić tagirao me na facebook post Green Planeta, trekking Annapurna Base Camp. Naravno da mi se upalil onaj “twinkle in the eye”… Znate, kad napravite neke stvari ne razmišljajući. Okrenula sam isti čas broj telefona. Pozdrav, Vlatko, ja sam Lidija i išla bih s vama na Annapurna Base Camp.

Tako je i bilo, 8. studenog krenuli smo iz Zagreba preko Dohe u Kathmandu. Moja topla preporuka na aganciju Green Planet Travel, kao i na Qatar Airways, povjerenje, sigurnost i usluga (rekli bismo lakoća postojanja) itekako su važni za ovakva putovanja. 

Tko nije doživio Kathmandu, teško je opisati što ga tu može dočekati. Otvoreni, pozitivni ljudi, za nas kaotičan promet, neopisiv rush hour, trgovina do trgovine, sjecište kultura, religijia i ljudi. Naime, Kathmandu je grad iz kojeg krećete put Himalaje. 

Ako ste se uputili prema regiji Annapurna iz Kathmandua, vaš put dugačak oko 220 km u trajanju od 8 i pol sati autobusom već na početku dosnosi avanturu. Prekrasni krajolici vas prate sve do Pokkhare, iz koje ćete, ako ste te sreće, prvi put ugledati Annapurnu South (7219), Annapurnu I (8,051 m), III (7,555 m) , IV (7,525 m), II (7,937 m), Gangapurnu (7,455 m) Annapurnu Fang (7647 m) Lachenal Peak (7140 m), Nilgiri Himal North (7061m), Hiunchuli (6441m), Machhapuchhare (sv. planina koja mijenja svoja lica i na koju se nikad nitko nije popeo).

Kolegu Marija Careka i mene dočekao je naš vodič Krishna i pripremio za sutrašnji polazak na ABC. Ujutro smo krenuli prema Nayapulu na 1070 m nmv. Ondje počinje naš trekking prema ABC-u. Naš prvi lodge je na 2000 m, Ghandruk. Prekrasni krajolici, bezbroj kamenih stepenica, srdačni ljudi, tek procvale trešnje i umor u nogama. Stigli smo predvečer, večerali, popili čašu Filipecova bermeta i zaspali. Buđenje prije 6 i pogled na Annapurnu South i Machhapuchhre (6,993 m) koji nas je dočekao bio je veličanstven, riječima neopisiv.

Drugog dana čekala nas je dionica od Ghandruka do Chhomronga na 2200 m nmv. Čini se ovako kad pričam da smo se popeli samo 200 metara nadmorske visine, ali za to smo morali preći više od 16 km i visinske razlike oko 1400 m. Strmi silasci i naporni usponi ublaženi su rekuperanjem u himalajskim brzacima. 

Treći dan nam je bio najzahtjevniji, taj dan smo prevalili 20 km, od Chhomronga do Deuralija na 3200 m nmv. Od prašume do golih stijena. Bezbroj slapova, rijeka kojoj neprestano idete u susret, vizure planina, oblaci u kojima završite i započnete novi dan. Susretali smo divne ljude putem. Dobronamjerne, dobroćudne, susretljive ljude, djecu koja vas ne pitaju za čokoladu nego za lijekove za skidanje temperature i flastere. Ghandruk je regija odakle potječu i hrabri vojnici British Ghurke.

Od Deuralija nas je sutradan čekao uspon na MBC na 3700 m nmv i potom uspon na ABC, 4130 m nmv. Pomalo umorne, kao i svaki dan, dočekala nas je juha od češnjaka i od dana do dana izmjenjivali bi se riža ili noodlesi jer su nas nakon Bamboo lodgea zamolili da ne konzumiramo ništa mesno na ovom svetome mjestu. Tako je moj špek nakon Chhamronga ostao netaknut do povratka s ABC-a. Topli tuš, baš kao i wi-fi, možete dobiti za nekoliko dolara. Neprocjenjiv je osjećaj kad nakon cijelog dana osjetite topli tuš. 

Ujutro nakon doručka (omleta i čaja od friške mente) krenuli smo put MBC-a. Nakon dva sata hodanja put nas je dalje vodio na ABC. Nakon još dva sata stigli smo u podnožje Anapurne.

Dočekala nas je predivna Annapurna South u svoj svojoj raskoši, ponosna uz 8-tisućnjak, gordu Annapurnu I. 

Uživali smo za tog sunčanog dana u njenoj ljepoti, vodili smo zanimljive razgovore i razmjenjivali poglede (pritom mislim s Annapurnom). Nazdravili najboljim pjenušcem mog dragog prijatelja Drage Kurtalja. Taj dan ću teško zaboraviti. Sjedila sam tako, preplavljivali su me razni divni osjećaji. Never Ending Peace And Love. Nije se spavalo tu noć, ali ne zbog pjenušca. Naime, temperature se spuštaju ispod -15 i još kad potrefite puni i najbliži i mjesec u zadnjih 70 godina, zanimljiva kombinacija. Bio je to flash back na noć Saga Dawe na Darchenu (Tibet). 

Sljedeće jutro nakon doručka započeo je naš trodnevni povratak preko Bamboo Lodgea i Hot Springsa prema Pokkhari, gdje nas je čekao ostatak grupe s kojom smo se spajali kako bismo zajedno razgledali International Mountain Museum, u kojem naš Stipe Božić zaslužuje posebno mjesto, i vratili se u Kathmandu.

Nepal je zemlja kojoj se vraćate, njoj ste uvijek dobrodošli, ona vam pruža izazov i ostvarenje u fizičkom i duhovnom smislu. Planine oslobađaju, otvaraju. U dugočasnom hodanju imate vremena biti sa samim sobom, imate priliku za mimikriju, daleko od buke, ljudi. Oduvijek je čovjek bio u potrazi za samim sobom. U suživotu i skladu s prirodom dotaknuti i osjetiti vrhove planina na kojima, prema vjerovanju mnogih naroda, žive bogovi, a to je upravo susret sa samim sobom. Duhovna čežnja za razumijevanjem samog sebe potaknula je mnoge u razmišljanjima, ali i rijetke na stvarne susrete s bijelim vrhuncima vlastita života.

Odricanje, napor, nespavanje, ozebline, izlaganje vlastita života zaboravlja se u trenu kratkog udisaja rijetkog zraka, onom glazbom vjetrova ili pak zvukom tišine. Širokokutnom pogledu na udaljene horizonte, postavljanjem svoje zastave, impliciranjem svog korijena zaokružujete univerzum.

Nije to natjecanje, nije samo smjer, to je daleko više od toga. Samostalni, ali i timski pothvat, povjerenje penjačkih partnera, šerpa i vodiča, tim ljudi koji su karika bez koje krajnji cilj ne bi bilo moguće ostvariti. U mojem slučaju to su bili Mario Carek, Krishna Bhattrai, Bishna Pandey, Chhabi Paudel, Sudarshan Pandey i Vlatko Kalapoš. 

Pitaju me ponekad nakon ovakvih putovanja što mi se promijenilo u životu? Nema tu trenutne promjene, ništa vas neće prosvijetliti odmah niti sad, a možda ni uopće za ovog života, ali da će vam sa svakim problemom u budućnosti biti sve jasnije, hoće. Prilika je u ovakvim putovanjima ponovno pronaći izgubljene prioritete i smisao postojanja.

Nepal vam sve to pruža, no sigurna sam da će vam i Japetić dati odgovore na mnoga pitanja.

Never Ending Peace And Love. 

“Nije to ko PonteRosso dvje-tri krpe i brže kući.“

 

Poslušajte radio emisiju "Znaš kaj ti bum rekel" Radio Jaske od 23.1.2017. gdje je gostovala Lidija Balija i govorila o putovanju u Nepal. 

Lidija Balija

Nepal (08. - 21.11.2016.)

Objavljeno: 22.12.2016. 09:14 | Posljednja promjena: 25.01.2017. 09:13
Prijavite nepotpune ili netočne informacije
Vaši komentari

Dinara, 21. - 22.5.2016.

Dinara, 21. - 22.5.2016.

Jaskanski planinari nedavno su bili na najvišem vrhu Hrvatske, Dinari. Doživljaje s izleta pročitajte u nastavku...

Pohod na Čvrsnicu

Pohod na Čvrsnicu

Početkom kolovoza dvadesetak jaskanskih planinara uputilo se u Bosnu i Hercegovinu s ciljem uspona na Čvrsnicu i Vran. Doživljaje s četverodnevnog putovanja i planinarenja prenosi Ivan Lovrek - Hogar Strašni.

Mosor - Dani hrvatskih planinara, 20. - 22.6.2015.

Mosor - Dani hrvatskih planinara, 20. - 22.6.2015.

Članovi HPD Jastrebarsko i ove su godine organizirano pohodili Dane hrvatskih planinara kojih su organizatori i naši dragi domaćini bili članovi HPD-a Mosor iz Splita. O zahtjevnosti organizacije ove proslave govori činjenica da su Mosoraši u nekoliko akcija na rukama, tvoreći lanac, dopremili svu opremu, hranu i piće, agregat i sve ono što je bilo potrebno da se ova manifestacija održi. Livada nas je dočekala spremna, svježe pokošena i uredna, a vrijeme nas je poslužilo tako da nam je boravak na Mosoru bio i više nego ugodan. U ime HPD-a Jastrebarsko zahvaljujem na odličnoj organizaciji svim Mosorašima koji su na bilo koji način pomogli da se ova manifestacija održi. Osvrt na ovaj izlet srcem piše, a perom zapisuje naša Zdenka.

Tragom prvog izleta HPD-a prošlo više od tisuću planinara

Tragom prvog izleta HPD-a prošlo više od tisuću planinara

U nedjelju 17. svibnja, točno na dan kada je prije 140 godina održana prva "laznja" Hrvatskog planinskog družtva, više od tisuću planinara iz svih krajeva Hrvatske sudjelovalo je u tradicionalnom pohodu Tragom prvog izleta HPD-a po Samoborskom gorju. Pohod je započeo okupljanjem u Rudama, gdje je izveden kraći kulturno-umjetnički program, a planinarima su se uvodnim riječima obratili u ime grada Samobora Juro Horvat, dopredsjednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen te predsjednik HPS-a prof. dr. Hrvoje Kraljević.

Uspješno završen Pješačko planinarski pohod na Japetić

Uspješno završen Pješačko planinarski pohod na Japetić

Športska zajednica grada u suradnji sa Hrvatskim planinarskim društvom Jastrebarsko, organizirala je Pješačko planinarski pohod na Japetić. Lijepo vrijeme i vrlo dobra organizacija je u nedjelju 19. listopada okupila stotinjak planinara, sportaša, rekreativaca i zaljubljenika u prirodu.

Petorica naših članova u Alpama

Petorica naših članova u Alpama

Petorica članova našeg društva Jadranko Jug, Ivan Maleković, Ivan Adžija, Dražen Lovreček i Stjepan Volarić. na inicijativu Stjepana Volarića uputili su se u Švicarsku s ciljem uspona na Breithorn visok 4164 m. Na put do Zermatta krenuli su 1. rujna 2014. i tamo boravili 4 dana. Za aklimatizaciju su se popeli do planinarskog doma Hörnihütte 3260 m koji se nalazi u podnožju Matterhorna, jednog od najzahtjevnijih vrhova Europe. 

Uspon na Breithorn započeli su s Klein Matterhorna na visini 3883 m do kud su stigli žičarom. Do vrha Breithorna stigli su za dva i pol sata, uživajući u prekrasnim pogledima na alpske vrhove.

Velebitski planinarski put u pet dana

Velebitski planinarski put u pet dana

Karlo Lulić i Dražen Pulig, obojica članovi HPD-a Jastrebarsko obišli su 100 km dugačku dionicu Velebitskog planinarskog puta u samo pet dana. U nastavku pročitajte izvještaj Dražena Puliga.

Sniježnica i Dubrovnik

Sniježnica i Dubrovnik

Prošlog vikenda jaskanski planinari popeli su se na najjužniji vrh Hrvatske - 1234m visoku Sniježnicu. Kako je bilo na noćnom putovanju autobusom do Dubrovnika, usponu na planinu, popodnevnom razgledavanju Dubrovnika i cjelonoćnom povratku do Jaske pročitajte u izvještaju naših mladih planinarki - Karle i Jane Valečić.

Kamačnik i Bijela Kosa

Kamačnik i Bijela Kosa

Pedesetak planinara u nedjelju 16. ožujka ujutro uputilo se iz Jaske u Gorski Kotar. Izlet vlakom nakon više od 20 godina pokazao se kao pun pogodak. Lijepo vrijeme i dobro društvo obilježili su izlet na izvor Kamačnika i uspon na Bijelu Kosu. U nastavku pročitajte izvještaj naše mlade planinarke Sare Vulje.

Durmitor - planina koju svakako treba vidjeti

Durmitor - planina koju svakako treba vidjeti

Jaskanska devetorka - Gordana Pavković Pasecky, Mia Šamec, Nikolina Vučinić, Tomislav Brajak, Željko Mrakužić, Zvonimir Plantaš, Dalibor Smetko, Stjepan Volarić i Roland Vučinić početkom kolovoza proveli su nezaboravnih devet dana u Crnoj Gori i uspeli se na najviše vrhove Durmitora. Obla glava, Prutaš, Bobotov kuk, Planinica, Međed, Savin kuk i Šljeme vrhovi su na kojima se zavijorila hrvatska trobojnica i jaskanski encijan i jastreb. U nastavku pročitajte Ninine dojmove s puta...

Crnom Gorom uzduž i poprijeko (22. - 29.06.2013.)

Crnom Gorom uzduž i poprijeko (22. - 29.06.2013.)

Petero članova HPD Jastrebarsko (Šime Baričević, Tamara Baričević, Branka Višić, Marijan Petković i Mario Uljatovski) u društvu četvero planinara iz Zadra (Barbara Aranza, Lidija Hrunčev, Ivica Perić i Maja Petković), a zajedničkog naziva Planinarska družina Paklenički Tigrovi, obišli su veliki dio Crne Gore, što planinarski, što turistički. Usput su posjećena i dva vrha na krajnjem jugu Hrvatske, jedan u odlasku, a drugi na povratku u Hrvatsku.

Jaskanska trojka na Mont Blancu

Jaskanska trojka na Mont Blancu

U utorak, 2. srpnja 2013. u ranojutarnjim satima jaskanska trojka - Jelena Budimir Bekan, Hrvoje i Domagoj Dimnjaković uspješno su se popeli na 4810 metara visok Mont Blanc. U nastavku prenosimo prve dojmove iz Chamonixa...

Najave izleta

Uspon na Japetić povodom Praznika rada, 1.5.2017.

Uspon na Japetić povodom Praznika rada, 1.5.2017.

DZSIR "Jastreb Extreme" Jastrebarsko i parteri organiziraju tradicionalni prvomajski uspon na Japetić. Polazak je od Šumskog dvora između 8 i 10 sati. Za sve sudionike na pola puta je organizirana okrijepa i poklon majice sa prigodnim natpisom.