Najave izleta :: Austrija - Koruška i Salzburg, 29.6. - 2.7.2023.

Četverodnevni izlet u Austrijske pokrajine Koruška i Salzburg. Cijena izleta za članove društva je 450 eura.

Austrija - Koruška i Salzburg, 29.6. - 2.7.2023.

Organizator
Jadranko Šeper, 098 246 221

Prijevoz
Autobus, 48 mjesta

Prijave
Prijave se primaju online ili kod blagajnice Dijane Šamec Jurmanović u cvjećarni "Dijana" najkasnije do 30. travnja 2023. ili do popunjenja slobodnih mjesta uz uplatu kotizacije. Rezervacije bez uplaćene prve rate nisu važeće.

Cijena izleta za članove društva je 450 eura. Pokriva troškove prijevoza, smještaja sa polupansionom u aparthotelu kategorije 4*, boravišne pristojbe i trošak prijave, cestarine na planinskim cestama, troškovi žičara i atrakcija na vrhovima Stubnerkogel i Dachsteinu.

Dinamika uplata:
- 150,00 € / uz prijavu do 30.4.
- 150,00 € / do 15.5.
- 150,00 € / do 15.6.

Plan izleta

Četvrtak, 29. lipnja

 • 5:00 - polazak s autobusnog okretišta u Klinča Selima (Amruševa ulica)
 • 5:20 - polazak s parkirališta u Ulici bana Josipa Jelačića (kod Centrale)
 • Jastrebarsko – Bregana – tunel Karavanke – Heiligenblut am Großglockner – Glocknerhaus
 • pješačka tura stazom Gletscherweg do ledenjaka Pasterze i uspon do Kaiser-Franz-Josefs-Höhe
 • obilazak posjetiteljskog centra / fakultativno ručak u restoranu (nije uključen u cijenu izleta)
 • polazak prema dolini Gastein
 • check-in, smještaj u hotelu, večera, slobodno vrijeme

Petak, 30. lipnja

 • 07:00 - doručak
 • 09:00 – polazak prema Taxenbachu
 • pješačka tura klancem Kitzloch do kapele Maria Elend u Embachu
 • povratak do autobusa
 • slobodno popodne
 • večera
 • slobodno vrijeme, fakultativno odlazak u Dorfgastein na izvedbu tradicionalne glazbe i plesa folklorne skupine Dorfgastein

Subota, 1. srpnja

 • 7:00 - doručak
 • 7:00 - 8:00 doručak
 • 08:30 polazak na turu
 • 09:00 ukrcaj na gondolu Stubnerkogel
 • razgledavanje atrakcija na vrhu
 • nastavak do Sportgasgtein-a (8 sati hoda)
 • 18:30 prijevoz autobusom do aparthotela
 • 19:00 večera
 • slobodno vrijeme, fakultativno odlazak na večernji koncert orkestra lječilišta Bad Gastein (u neposrednoj blizini hotela)

Nedjelja, 2. srpnja

 • 7:00 - 08:00 doručak
 • 08:30 check-out
 • polazak prema Schladmingu
 • ukrcaj na gondolu i vožnja do ledenjaka Dachstein
 • uspon na Hoher Gjaidstein (2794 m) - via ferata
 • povratak i razgled atrakcija i ledene špilje
 • fakultativno ručak u gletscher restoranu
 • spust u dolinu i povratak u kasnim večernjim satima

Opis

Tijekom ovog izleta zadržavamo se u području Nacionalnog parka Hohe Tauern, jednog od najvećih planinskih krajolika na svijetu. Uzvisine od dolina do vrhova tritisućnjaka predstavljaju iznimno bogatstvo vrsta. Ovdje žive mnoge biljke i divlje životinje koje izvorno dolaze iz srednjoazijskih hladnih stepa, s Arktika ili iz južne Europe. Ledenjak Pasterze nalazi se unutar skupine Glockner planinskog lanca Hohe Tauern u Koruškoj, neposredno ispod najviše planine Austrije, Grossglockner. Dugačak je 8,5 km, no zbog utjecaja globalnog zatopljenja i izrazitih toplotnih udara 2022. godine bilježi gotovo dvostruki gubitak svoje mase u odnosu na višegodišnje prosjeke.

Alpska cesta Großglockner jedna je od najmonumentalnijih znamenitosti u Austriji već gotovo 90 godina. Kombinira umjetnost izgradnje alpskih cesta s grandioznim doživljajem prirode u Nacionalnom parku Hohe Tauern, najvećem rezervatu prirode u Alpama i jednom od najfascinantnijih krajolika na zemlji.

Svake godine brojni posjetitelji iz cijeloga svijeta alpskom cestom Grossglockner "osvajaju" legendarnu "Kaiser-Franz-Josefs-Höhe" na 2369 metara nadmorske visine. Na putu do tamo prekrasni prirodni spektakli, panoramski vidici, planine i gostionice, prirodne staze i izložbe mame vas na brojna usputna zaustavljanja.

Kaiser-Franz-Josefs-Höhe svoje ime duguje habsburškom caru, koji je 1856. godine posjetio državu Korušku zajedno sa svojom suprugom caricom Elizabetom, poznatom kao Sisi. Ovom prilikom, monarh koji je bio oduševljen planinama, propješačio je od Heiligenbluta do ruba ledenjaka Pasterze. Ovo mjesto, s kojeg se Njegovo Veličanstvo Franjo Josip divio 3798 m visokom Grossglockneru, nazvano je po njemu. Prije nekoliko godina smo u sklopu izleta na Dinaru obišli i prostor rimskog logora i amfiteatra Burnum. Spustivši se do vidikovca sa kojeg se pruža pogled na Manojlovačke slapove, prve u nizu slapova na rijeci Krki također smo svjedočili spomen ploči koja nas je upozorila na posjet cara Franje Josipa i Elizabete ovim krajevima.

Bad Gastein je u drugoj polovici prošlog stoljeća bio poznat i omiljen u najmanju ruku kao i Monte Carlo. Centar lječilišnog i zimskog turizma svojim brojnim hotelima smještenim između planinskih vrhunaca ugostio je tadašnje filmske zvijezde i sve one koji su u globalnim okvirima nešto predstavljali. Nisam istraživao uzroke koji su doveli do propasti brojnih hotela i vila u ovom gradiću, no činjenica je i svjedočimo jednoj velikoj revitalizaciji doline Gastein kojom lokalna izvršna vlast svojom strategijom stvara preduvjete za jedan drugačiji oblik turizma – ponajprije aktivnog, usmjerenog prema ski, mountainbike i planinarskom turizmu. Usluge koje u isto vrijeme nude na visokoj su razini ponude smještaja i kulinarstva koje koristi mahom domaće namirnice. Hotel u kom smo smješteni također ima izuzetno bogat i obilan polupansionski buffet. Raznovrsna jela servirana po sistemu švedskog stola zasigurno će zadovoljiti sve skupine ljubitelja hrane, od ljubitelja mesnih jela do vegetarijanaca i vegana.

Taxenbacher Kitzlochklamm Kitzlochklamm je zasigurno jedan od najljepših i najimpresivnijih klanaca u austrijskom alpskom području, smješten u središtu Salzburške savezne države. Jedinstveni prirodni spektakl s brojnim idiličnim uvalama, strmim stijenama i spektakularnim mostom čine klanac posebnim. Rijeka Rauriser Ache prolazi kroz uske stjenovite padine neobuzdanom snagom. Kristalno čista voda posljednji put buči između svjetlucavih vapnenačkih škriljevaca prije nego što se izlije u dolinu. Tijekom tisuća godina kiša i voda stvorile su impresivan prirodni spektakl na rubu Nacionalnog parka Hohe Tauern, najvećeg zaštićenog područja u srednjoj Europi. Idilične uvale i surove visoke stijene očaravaju ljubitelje prirode od svibnja do listopada. Između kamenja obraslog mahovinom, sunčeve zrake plešu u svjetlucavoj vodenoj prašini poput malih vilenjaka. Pješački mostovi i tuneli iz 16. stoljeća otvaraju klanac planinarima, koji se mogu diviti prirodnim ljepotama na svom putu. Spektakularni most visoko iznad bijesne vode obećava uzbuđenje. Pješačenje se nastavlja do hodočasničke crkve Maria Elend u Embachu.

Drugi dan uključuje vožnju modernom gondolom Stubnerkogelbahn do istoimenog vrha koji nam je i polazna točka. Viseći most, dvije razgledne platforme, osigurana staza oko stijene, restoran, odašiljač sa naslikanim muralom... Sam obilazak atrakcija na vrhu zahtijeva vremena, a nakon kojih nastavljamo sa usponom prema južnom grebenu penjući tako redom Tischkogel 2409m i Zitterauer Tisch sa 2463m koji će biti i najviši vrh koji ćemo posjetiti. Spust sa Zitetrauer Tisch-a vodi preko sedla Miesbichlscharte 2237m na planinsko jezero Unterer Bochkartsee ispod kojeg je smješten i planinarski dom Bockhartseehütte. Spust je umjereno strm, a prelazak sedla otvara pogled i na dolinu u koju se smjestio Sportgastein (Naßfeld).

Prepoznatljiv simbol planinarskog doma Bockhartseehütte je zmaj - Bockhartsee Drache - o kojem postoji i legenda. Ona govori da je ova planinska visoravan nekada bila bogata zlatom, a rudari su postali arogantni i pokvareni zbog bogatstva, zbog čega je zmaj kao čuvar prekrio visoravan ledom.

Nakon što se led otopio ostalo je jezero Bockhartsee. Zmaj i danas čuva ovo jezero u obliku drvene skulpture koja se nalazi pored planinarskog doma. Visoravan je doista bila rudarski veoma aktivna, a planinska se skupina koju obilazimo vjerojatno i zbog toga zove Goldberggruppe. Ovim je imenom planinsku skupinu 1845 g. nazvao Ernst Adolf Schaubach, njemački nastavnik, zemljopisac, alpinist i pisac. Ime je odabrano zbog zlatnog bogatstva koje je ovu skupinu učinilo austrijskim Eldoradom, osobito u antičko doba, a iskop zlata je bio najveći izvor prihoda; ovdje su bili najveći rudnici i pored masiva Monte Rosa najviši u Europi. Nakon kratke okrijepe u planinarskom domu Bockhartseehütte spuštamo se u Sportgastein odakle se autobusom vraćamo u Bad Gastein odakle smo krenuli, na večeru i druženje.

Hoher Dachstein je krška planina i nalazi se na granici dvije austrijske savezne države, Gornje Austrija i Štajerske, u kojima je on najviši vrh. Dijelovi njegovog masiva leže i u državi Salzburg, te ju često zovu "Planinom triju država". Vršna atrakcija - ledena palača Dachstein vodi vas u mističan svijet leda i snijega duboko u ledenjaku Dachstein. Stvorena 2007., Ledena palača do koje se dolazi preko visećeg mosta zadivljuje svojim detaljno isklesanim figurama, ledenim stupovima i kristalnom kupolom. Oduševite se izložbom Up the Mountains !, šest metara ispod vječnog leda. Skywalk i stepenice u ništa koje se nalaze iznad 400 metara visoke provalije.

Na obližnji vrh Hoher Gjaidstein vodi osigurana staza s kojeg se pruža odličan pogled na ledenjak i sam vršni dio planine Dachstein.

Oprema
Standardna planinarska, štapovi, čeona svjetiljka i čvrsta obuća. Zaštita od sunca. U slučaju jačeg vjetra - pratite prognozu - topla odjeća, kapa, rukavice. Ponesite dovoljno tekućine i hranu za vrijeme koje provodimo u hodu. Opskrba je iz ruksaka. Penjački pojas, osiguravajući Y komplet, rukavice za feratu i paničar za Hoher Gjaidstein nije obavezan ali se preporuča.

Ostalo
Smještaj je rezerviran u aparthotelu Belevue kategorije 4* u četverokrevetnim apartmanima. Preporučamo izletnicima individualno ugovaranje putnog osiguranja. Na raspolaganju vam je hotelski bazen i welness centar, a naplaćuje se samo uporaba ručnika i ogrtača.

Izlet će se realizirati ako broj prijavljenih izletnika do 30. travnja bude veći od 30.

Napomena

Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost te da će se pridržavati plana izleta i odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjena i dopuna plana prema uvjetima na terenu.
U izletima koje organizira HPD Jastrebarsko mogu sudjelovati isključivo članovi planinarskih udruga. Članom planinarske udruge u Republici Hrvatskoj smatra se svaki planinar s važećom jedinstvenom članskom iskaznicom i plaćenom članarinom za tekuću godinu.

Objavljeno: 14.04.2023. | Posljednja promjena: 14.04.2023.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Najave izleta

Dinara i Svilaja, 2. - 4.6.2023.

Dinara i Svilaja, 2. - 4.6.2023.

Sva slobodna mjesta su popunjena. 

Od petka do nedjelje, 2. - 4.6.2023. - izlet na najviši vrh Hrvatske - Dinaru (1831 m) i na vrh Svilaje (1508 m). Cijena predujma za članove društva je 20 eura, a ostatak se plaća na izletu.

Umirovljenici: Slavonija, 13. - 14.12.2023.

Umirovljenici: Slavonija, 13. - 14.12.2023.

Srijeda i četvrtak, 13. - 14.12.2023. dvodnevni izlet umirovljenika u Slavoniju. Obilazak šest vrhova HPO: Petrov vrh, Čardak, Kapovac, Brezovo polje, Ivačka glava i Lapjak. Cijena izleta za članove društva je 45 eura.

Strahinjščica, 10.12.2023.

Strahinjščica, 10.12.2023.

Nedjelja, 10.12.2023. - jednodnevni izlet autobusom u Hrvatsko Zagorje na Strahinjščicu. Uspon na vrh Sušec (HPO, 846 m) preko Jelenskih pećina sa završetkom u planinarskom domu Radoboj. Cijena za članove društva je 15 eura.

Encijani: Plešivica, 26.11.2023.

Encijani: Plešivica, 26.11.2023.

Nedjelja, 26.11.2023. - jednodnevni izlet djece i roditelja na Plešivicu. Tema izleta je orijentacija. Izlet je besplatan i primjeren za djecu stariju od 6 godina.

Dan društva, Japetić, 18.11.2023.

Dan društva, Japetić, 18.11.2023.

Subota, 18.11.2023. na Japetiću će se obilježiti Dan Hrvatskog planinarskog društva "Jastrebarsko". Polazak u 18 sati od Šumskog dvora. Živa glazba i besplatan gulaš za sve članove društva.