Najave izleta :: Otok Pag, 26. - 27.3.2022.

Dvodnevni izlet na otok Pag sa obilaskom vrha Sveti Vid (KT HPO 15.5., 348 m) i staze „Life on Mars“. Izlet je otvoren za sve članove društva uključujući i polaznike opće planinarske škole 2022.

Otok Pag, 26. - 27.3.2022.

Organizator
Jadranko Šeper, 098 246 221

Prijevoz
Autobus - 50 sjedala

Ocjena zahtjevnosti izleta
K2 T2 - oznake

Prijave
Cijena izleta za članove je 320,00 kn. Prijave se primaju putem prijavnog obrasca na mrežnim stranicama društva ili kod blagajnice Dijane Šamec Jurmanović u Cvjetnom atelieru "Dijana" najkasnije do ponedjeljka 21. ožujka 2022. ili do popunjenja slobodnih mjesta uz uplatu kotizacije. Cijena pokriva troškove prijevoza, smještaja u mobilnim kućicama, boravišne pristojbe i trošak prijave.

Plan izleta 
Subota, 26. ožujka

  • 5:20h - polazak s benzinske postaje Tomica Benz, Kolodvorska 74, Klinča Sela
  • 5:50h - polazak s parkirališta u Ulici bana Josipa Jelačića (kod Centrale)
  • 10:00h - očekivani dolazak u Pag, okrijepa i priprema za turu
  • 11:00h - Pag - Dubrava (2h)
  • 13:30h - uspon na Sveti Vid (1:30h)
  • 15:00h - Sveti Vid - Šimuni (1:30h)
  • 17:30h smještaj u kampu Šimuni, odmor

Nedjelja, 27. ožujka

  • 07:00h - doručak i odjava smještaja
  • 08:00h - polazak prema Metajni
  • 9:00h - priprema za turu
  • 9:30h - Metajna - uvala Slana (2:30h)
  • 12:00h - opcionalno ferrata Slana
  • 14:00h - Slana - Stogaj - plaža Beriknica - plaža Ručice - Metajna (2:30h)
  • 17:00h - povratak 
  • 18:10h - trajekt Prizna
  • 22:00h - očekivani povratak u Jastrebarsko

Opis
Jadranski otoci nezasluženo su često zapostavljeni u planinarskim krugovima. Gledamo li iz aspekta udaljenosti glavnih cesta i najviših vrhova one doista nisu velike. Tako je i Sveti Vid lako dostupan vozilima, na gotovo 20 minuta. Međutim ako ste maštoviti, osmišljavajući različite pristupe sa mišlju da otok želite i upoznati, prilično ćete se nahodati. Malo je mojih poznanika za koje znam da su najvišem vrhu otoka prilazili sa sjeveroistočne strane, odnosno od točke gdje je čak i znakovito obilježeno mjesto na kojem 15. meridijan presijeca ovaj otok i tako ga slikovito povezuje sa Donjom Dobrom

U subotu nas tako očekuje hodnja od grada Paga, do naselja Dubrava, odakle strmim usponom penjemo Sveti Vid. Djelomično u krupnom siparu, a djelomično u kamenu ova staza je prava minijatura alpskog kuloara. Dolaskom do vrha nagrađeni smo pogledima u svim smjerovima. Posebno je atraktivan pogled na Paška vrata i susjednu Metajnu koju ćemo posjetiti u nedjelju. Subota, 26.03. termin je trail utrke Life on Mars, mada nam taj termin u trenutku planiranja godišnjih izleta nije bio poznat. Nakon što preko Paškog zaljeva mahnemo trkačima, nastavit ćemo naš put prema Šimunima gdje ćemo na kraju i noćiti.

Sljedeći je dan predviđen za trail stazu Life on Mars. U vrijeme Covida i nemogućnosti putovanja postala je vrlo popularna i to nije nezasluženo. Mada se ne može smatrati klasičnom planinarskom stazom, i ne savladava velike visinske razlike, bilo bi šteta propustiti ovaj biser geološke raznolikosti. Staza vodi kroz nekoliko izuzetno zanimljivih lokacija i plaža, nudi nam pogled na ostatke koncentracijskog logora iz WWII i vrlo zanimljivu ferratu. Kratku, na gotovo metar od mora, ali prilično zahtjevnu. Tko se odluči iskusiti ovaj osigurani put, pojas i Y svakako su poželjni.

Nastavak puta moguć je u dva smjera; za odvažnije slijedi uspon na Velu glavicu i spust do plaže Melin, a za ostale povratak prema Metajni uz penjačku stijenu Stogaj i plažu Beriknica, vjerojatno jednu od najfotogeničnijih koju ste ikada posjetili. Plaža Ručice i nastavak uređenom šetnicom sve do početne točke finale je ovog izleta.

Oprema
Standardna planinarska, štapovi, čeona svjetiljka i čvrsta obuća. Zaštita od sunca. U slučaju jačeg vjetra - pratite prognozu - topla odjeća, kapa, rukavice (staza je izložena naletima bure). Ponesite dovoljno tekućine i hranu za oba dana. Opskrba je iz ruksaka.

Penjački pojas, osiguravajući Y komplet, rukavice za feratu i „paničara“ koji treba poslužiti za sidrenje da se možete odmoriti u slučaju gubitka snage (dobra je i zamka + karabiner).

Ostalo
Smještaj je organiziran u mobilnim kućicama u kampu Šimuni. Kućice su grijane, opremljene priborom za jelo, posteljinom i TWC. Hrana i piće tijekom ture i u povratku u smještaj je u vlastitom aranžmanu (kućice su opremljene mini kuhinjama).

1. dan Pag – Sv. Vid – Šimuni

2. dan Metajna Life on Mars

 

Napomena

Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost te da će se pridržavati plana izleta i odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjena i dopuna plana prema uvjetima na terenu.
U izletima koje organizira HPD Jastrebarsko mogu sudjelovati isključivo članovi planinarskih udruga. Članom planinarske udruge u Republici Hrvatskoj smatra se svaki planinar s važećom jedinstvenom članskom iskaznicom i plaćenom članarinom za tekuću godinu.

Objavljeno: 22.02.2022. | Posljednja promjena: 23.03.2022.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Najave izleta

Učka, Kremenjak 16.03.2024.

Učka, Kremenjak 16.03.2024.

Subota, 16.3.2024. - izlet autobusom na Učku s obilaskom vrhova Kremenjak (827 m) i Brgud (874 m). Cijena izleta za članove društva je 25 eura. Izlet je namijenjen polaznicima pl. škole, ali mogu sudjelovati i ostali članovi društva.

Hahlić, 24.3.2024.

Hahlić, 24.3.2024.

Postoji mogućnost ručka (grah) u pl. domu Hahlić. Ima još slobodnih mjesta, javite se organizatoru.

Nedjelja, 24.3.2024. - izlet autobusom na Grobničke Alpe u zaleđu Rijeke. Cijena izleta za članove društva je 20 eura. Izlet je namijenjen polaznicima pl. škole, ali mogu sudjelovati i ostali članovi društva.