Najave izleta :: Italija, 20. - 23.6.2019.

Ostalo je jedno slobodno mjesto.

Četverodnevni izlet u Italiju. Monte Piana, Tre cime di Lavaredo, Monte Paterno, Dürrenstein, Punta Roca.

Italija, 20. - 23.6.2019.

Organizator

Jadranko Šeper, 098 246 221

Prijevoz

autobusom

Cijena izleta

400,00 kn + 250,00 eura

U cijenu uključeno:

  • prijevoz autobusom
  • polupansion u četverokrevetnoj sobi (doručak + večera) hotela Croda Rossa***, Carbonin
  • turistička taksa
  • lokalni prijevoz u organizaciji koncesionara
  • svi troškovi naplatnih cesta i parkirališta
  • žičara Malga Ciapèla – Punta Rocca
  • obilazak muzeja Grande Guerra
  • Uniqa putno osiguranje – link na uvjete https://bit.ly/2SCWSO5

Prijave

Prijave se primaju kod blagajnice Dijane Šamec Jurmanović u cvjećarni "Dijana" uz uplatu akontacije od 100,00 €, do četvrtka 28. veljače 2019., ili do popunjenja slobodnih mjesta. Ostatak iznosa od 150,00 € + 400,00 kn plativ je u mjesečnim obrocima, a najkasnije do 6.6.2019.

Plan izleta

Četvrtak 20.06.2019.

polazak u 5:00 sati sa Centrale rutom Jastrebarsko – Bregana – Ljubljana – tunel Karavanke – Lienz – Toblach - Carbonin. Putem radimo periodične pauze ovisno o potrebama. Nakon što prođemo Toblach pruža se mogućnost obilaska jezera Toblacher See kružnom stazom, a nedaleko i vidikovca na sutrašnji cilj – Tre Cime, simbol Dolomita. Kako ne bi baš sve otkrili, četvrtak će nam ponuditi i jedan izlet iznenađenja. Check-in u hotelu Croda Rossa predviđen je oko 18:00 h, večera od 19:30 – 20:30. Noćenje u četverokrevetnim sobama za prvih 32 izletnika. Ukoliko bude više prijava, na raspolaganju su po 2x dvije obiteljske sobe koje dijele jednu kupaonicu.

Petak  21.06.2019.

Doručak od 07:30 – 08:30. Nakon doručka odlazimo do obližnjeg jezera Misurina odakle vodi cesta do planinarskog doma Auronzo koje će nam biti polazna točka za obilazak Tre Cime. Kružna staza oko ova tri dominantna vrha vodi uz nekoliko planinarskih domova i nije zahtjevna. 

  • Grupa A - kružnom stazom preko pl. doma Langalm do pl. doma Dreizinnenhütte, 2h. Nakon pauze i odmora slijedi povratak južnom stranom preko sedla Patternsattel, pl. doma Lavaredo do planinarskog doma Auronzo. Put nije zahtjevan, nudi odlične panorame, a vrijeme obilaska je oko 4-5 sati. Planinarska je infrastruktura tako postaljena da na ovom kružnom obilasku na svakih 30-60 minuta postoji planinarski dom koji je ljeti opskrbljen i nudi mogućnost odmora uz panoramske poglede.
  • Grupa B - sa grupom A do pl. doma Dreizinnenhütte, odakle penje vrh Paternkofel/Monte Paterno feratom De Luca-Innerkofler. Spuštanje sa vrha preko sedla Passportenscharte prema pl. domu lavaredo i dalje do pl. doma Auronzo. Ferata gotovo 600 metara prolazi prokopanim tunelom i obvezna je svjetiljka. Pojas, Y navez i kaciga obvezna je oprema za ovu grupu. Ova ferata zahtijeva iskustvo kao i kondicijsku pripremljenost.

Nakon što se grupe opet sastanu u pl. domu Auronzo, slijedi povratak do parkinga i spust do Mizurine. Do termina večere ostaje vrijeme za obilazak ovog malog mjesta i jezera.

Subota  22.06.2019.

Doručak od 07:30 – 08:30. Nakon doručka krećemo autobusom prema obližnjem parku prirode Fanes-Senes-Braies. Naša planinska tura započinje na lokaciji Brückele u dolini Pragser, do koje dolazimo autobusom. Zbog restriktivne regulacije prometa narednih 10 km nastavljamo lokalnom autobusnom linijom koja prometuje svakih dvadesetak minuta. Lokalnim prijevozom dolazim do visoravni Prato Piazza/Plätzwiese gdje se staza broj 40 kod odvaja i počinje uspon prema vrhu Dürrenstein. Teren je najprije zatravljen, nakon čega planina pokazuje svoje alpsko lice. Staza ostaje lagana za hodanje i održavana je. Što se više penjemo otvaraju se pogledi na poznate vrhove Dolomita. Tek prije samog vrha nailazimo na osiguranje kojim priječimo posljednje korake do vrha na kojem se nalazi prepoznatljiv križ. Dürrenstein je jedan od najljepših planinskih vrhova u Dolomitima.

  • Grupa A - nakon ispenjanog vrha, grupa A vraća se istim putem preko Prato Piazze do autobusnog stajališta odakle se vraća do rampe Brückele gdje je na parkingu naš autobus. Alternativna je mogućnost do rampe Brückele spustiti se stazom br. 37 dolinom Val di Stolla / Stollatal. Slijedi povratak autobusom u hotel.
  • Grupa B - nakon ispenjanog vrha, grupa A vraća se istim putem stazom 40 do x sa stazom 40A  odakle slijedi put prema planinarskom domu Dürrensteinhütte. Od ovog doma grupa 5 spušta se narednih sat i pol u Carbonin do hotela.

Nedjelja  23.06.2019.

Doručak od 07:30 – 08:30. Nakon odjave u hotelu krećemo autobusom u smjeru Cortine d'Ampezzo, a odredište nam je mjesto Malga Ciapèla u podnožju masiva kraljice Dolomita – Marmolade. Dolaskom u  Malgu Ciapèlu krećemo žičarom sa 1450 m do gornje stanice Punta Rocca na 3265 m.

Nakon obilaska Punta Rocce spuštamo se na 2. stanicu žičare, Serautu (2950 m). Na ovoj je visini smješten Muzej velikog rata – Museo Grande Guerra. Obilazak muzeja u trajanju od 1 sata nastavljamo vani upoznavajući ostatke talijanske utvrde Punta Serauta. Ova utvrda sadrži ostatke zapovjedništva, osmatračnice, skloništa, zvjezdarnicu, ambulantu, rovove i šetnice koje su izradili talijanski vojnici, pripadnici alpske pješačke pukovnije. Obilazak ove utvrde traje 2 sata. Na Serauti se nalazi i restoran sa panoramskim pogledom, gdje je moguće prije povratka u dolinu fakultativno i ručati.

Nakon obilaska ovih povijesnih i prirodnih znamenitosti, vraćamo se kući via Belluno, uz povremena stajanja po potrebi.

 

Oprema

Standardna planinarska, čvrste cipele. Čeona lampa, topla odjeća, kapa, rukavice, zaštita od kiše i od sunca, Poželjni su hodački štapovi. Put prolazi kroz područje u kojem su mogući jači vjetrovi i promjene vremena pa se dobro pripremite sukladno objavi. Trasa puta prolazi uz opskrbljene planinarske domove i restorane. Na dijelovima je staza moguć zaostali snijeg. Obilazak zahtjevnih osiguranih puteva obvezuje svakog izletnika da sa sobom ponese za to potrebnu opremu te da istu zna i primijeniti. Zaštitna kaciga, pojas i komplet za samoosiguranje obavezni su za feratu De Luca-Innerkofler.

Za istu je feratu OBAVEZNO ponijeti i čeonu lampu, jer staza jednim dijelom dužine gotovo 600 metara prolazi tunelom.

Dokumenti

Prelazak državne granice sa Slovenijom, Austrijom i Italijom moguć je uz predočenje osobne iskaznice. Putovnica nije potrebna. Planinarska iskaznica i izvan Hrvatske nam daje pravo na grupne popuste kod kupovine nekih ulaznica, stoga je svakako ponesite.

Zdravstvena zaštita

Europska kartica zdravstvenog osiguranja (EKZO - https://goo.gl/TRw5ST) besplatna je kartica koja Vam u državama članicama EU omogućava korištenje zdravstvenih usluga koje su s medicinskog gledišta nužne, uzimajući u obzir prirodu usluga i dužinu očekivanog boravka, a kod ugovornih pružatelja zdravstvenih usluga. Zahtjev za izdavanje ove kartice možete podnesti na linku http://www.cezih.hr/EhicRequest/home.html. EKZO ne zamijenjuje putno osiguranje koje je preporučljivo za slučaj nezgode.

Napomena

Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost te da će se pridržavati plana izleta i odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjena i dopuna plana prema uvjetima na terenu.
U izletima koje organizira HPD Jastrebarsko mogu sudjelovati isključivo članovi planinarskih udruga. Članom planinarske udruge u Republici Hrvatskoj smatra se svaki planinar s važećom jedinstvenom članskom iskaznicom i plaćenom članarinom za tekuću godinu.

Objavljeno: 13.02.2019. | Posljednja promjena: 05.06.2019.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Najave izleta

Učka, Kremenjak 16.03.2024.

Učka, Kremenjak 16.03.2024.

Subota, 16.3.2024. - izlet autobusom na Učku s obilaskom vrhova Kremenjak (827 m) i Brgud (874 m). Cijena izleta za članove društva je 25 eura. Izlet je namijenjen polaznicima pl. škole, ali mogu sudjelovati i ostali članovi društva.

Hahlić, 24.3.2024.

Hahlić, 24.3.2024.

Postoji mogućnost ručka (grah) u pl. domu Hahlić. Ima još slobodnih mjesta, javite se organizatoru.

Nedjelja, 24.3.2024. - izlet autobusom na Grobničke Alpe u zaleđu Rijeke. Cijena izleta za članove društva je 20 eura. Izlet je namijenjen polaznicima pl. škole, ali mogu sudjelovati i ostali članovi društva.