Najave izleta :: Kolovratske stijene, 12.6.2016.

Izlet se otkazuje zbog loše vremenske prognoze!

Nedjelja, 12.6.2016. - izlet na Kolovratske stijene i kupanje u Novom Vinodolskom. Cijena izleta za članove društva je 100 kn.

Kolovratske stijene, 12.6.2016.

Organizator

Dražen Lovreček, 098/356 386

Prijevoz

Autobus, 34 mjesta

Prijave

Prijava kod blagajnice Dijane Šamec Jurmanović u cvjećarni "Dijana" uz uplatu 100kn najkasnije do četvrtka 9. lipnja 2016. ili do popunjenja slobodnih mjesta.

Plan pohoda

Nedjelja, 12.6.

  • 6:30 h - polazak s parkirališta u Ulici b. Josipa Jelačića (kod Centrale)
  • prijevoz Ogulin - Jasenak prema Novom Vinodolskom do Stalka (2 sata vožnje)
    • I grupa - Stalak – Zelena kuća – Kolovratske stijene do lovačke kuće u Luci Krmpotskoj (5 sati)
    • II grupa - autobusom do lovačke kuće u Luci Krmpotskoj
      • uspon do vrha Kolovratskih stijena (HPO, 1090 m) i natrag (procjena 3 - 4 sata)
      • obilazak Nebeskih labirinta i Staklene kapelice (2 sata)
      • zajedno sa I grupom na kupanje
    • III grupa - cjelodnevno kupanje na moru
  • 18 h povratak s kupališta za Jastrebarsko

Oprema

Standardna planinarska. Zaštita od sunca.

Ostalo

Prehrana iz ruksaka.

Nebeski labirinti na proplancima i dolinama Gornjih Krmpota su deset od kamena složenih labirinta. Nalaze se u blizini vidikovca Sviba te staklene kapelice u selu Omar, a u blizini je i lovački dom, sa svojom zanimljivom gastro ponudom. Naime, Turističko vijeće Turističke zajednice Grada Novog Vinodolskog prihvatilo je projekt Nebeskih vidikovaca koji je ponudila Ingrid Butorac, koja je na terenu i izvela labirinte od kamena. Nebeski labirinti, kojih ima na i otoku Cresu, u Istri te u mnogim zemljama, povezani s astonomskim i kozmičkim obrascima. Svojom nazočnošću imaju vrlo pozitivna djelovanja na cijelu okolinu te stvaraju ravnotežu na tijelu samoga planeta Zemlje. Ljudi koriste labirinte kao jedan od načina povratka sebi, odnosno sredstvo istraživanja svojega mjesta pod Suncem, svoje ljudskosti. Česta hodanja kroz razne labirinte potiču pozitivne promjene na svim nivoima, pomažu u poboljšavanju zdravstvenih problema, odnosima s drugim ljudima, psihološkim problemima te poslovnim i materijalnim odnosima - navedeno je u projektu. 

Staklena kapela Našašća sv. Križa u napuštenom zaseoku Omaru iznad Krmpota, na području Luke Krmpotske u župi sv. Jakova, spašena je od propasti. Jedinstvena je to kapela u svjetskim razmjerima, jer malo je sakralnih građevina izgrađenih od stakla. Projekt obnove potpisuje riječki arhitekt Željko Vukušić, a ova jedinstvena kapelica od kovana željeza i stakla, podignuta 1913. je u secesijskom slogu  poticaj Petra Krpana Samca prema kazivanju lokalnog stanovništva. Staklena kapela uključena je u Projekt Oči Vinodola.

Napomena

Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost te da će se pridržavati plana izleta i odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjena i dopuna plana prema uvjetima na terenu.
U izletima koje organizira HPD Jastrebarsko mogu sudjelovati isključivo članovi planinarskih udruga. Članom planinarske udruge u Republici Hrvatskoj smatra se svaki planinar s važećom jedinstvenom članskom iskaznicom i plaćenom članarinom za tekuću godinu.

Objavljeno: 14.05.2016. | Posljednja promjena: 09.06.2016.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Najave izleta

Učka, Kremenjak 16.03.2024.

Učka, Kremenjak 16.03.2024.

Subota, 16.3.2024. - izlet autobusom na Učku s obilaskom vrhova Kremenjak (827 m) i Brgud (874 m). Cijena izleta za članove društva je 25 eura. Izlet je namijenjen polaznicima pl. škole, ali mogu sudjelovati i ostali članovi društva.

Hahlić, 24.3.2024.

Hahlić, 24.3.2024.

Postoji mogućnost ručka (grah) u pl. domu Hahlić. Ima još slobodnih mjesta, javite se organizatoru.

Nedjelja, 24.3.2024. - izlet autobusom na Grobničke Alpe u zaleđu Rijeke. Cijena izleta za članove društva je 20 eura. Izlet je namijenjen polaznicima pl. škole, ali mogu sudjelovati i ostali članovi društva.

Viševica, 5.5.2024.

Viševica, 5.5.2024.

Nedjelja, 5.5.2024. - završni izlet planinarske škole u Gorski kotar. Uspon na Viševicu i ručak u Vagabundinoj kolibi. Cijena izleta za članove društva je 15 eura. Prioritet imaju polaznici planinarske škole i pomagači u planinarskoj školi.

Papuk, 27. - 28.4.2024.

Papuk, 27. - 28.4.2024.

Na izlet se putuje sa dva kombija i dva auta. Sva slobodna mjesta su popunjena.

Subota i nedjelja, 27. - 28.4.2024. - dvodnevni izlet na Papuk sa obilaskom vrhova Lapjak, Nevoljaš i Ivačka glava. Cijena izleta za članove društva je 56€.