Knjiga "Jaskanska planinarska priča" :: Održana promocija knjige Jaskanska planinarska priča

U petak, 21. ožujka u prepunoj dvorani Glazbene škole Jastrebarsko promocijom knjige Jaskanska planinarska priča, autora Ive Karače, obilježena je stota obljetnica osnutka prvog planinarskog društva u Jaski.

Održana promocija knjige Jaskanska planinarska priča

Prije sto godina, točnije 20. ožujka 1914. godine u Jastrebarskom je osnovana podružnica HPD- a "Plešivica". To je uslijedilo kao plod ranog uključivanja Jastrebarskog u sveopći hrvatski planinarski pokret. U godini kada se obilježava 140. obljetnica planinarstva u Hrvatskoj, Jastrebarsko je samo nekoliko godina nakon stvaranja HPD-a 1874. godine imalo povjerenika te krovne planinarske organizacije.

Početkom 1914. sve je podignuto na jednu višu razinu osnivanjem podružnice. Nažalost, skori rat sve je bacio u drugi plan ali je planinarska aktivnost u Jastrebarskom nastavljena punom parom odmah nakon rata i traje sve do naših dana.

To je razdoblje obradio autor u knjizi "Jaskanska planinarska priča". Dvogodišnji rad na dokumentima, privatnim zbirkama dokumenata i fotografija, brojni razgovori s viđenijim članovima i sudionicima jaskansog planinarstva rezultirao je pojavom bogate monografije.

Uz aktivne jaskanske planinare na predstavljanju su bili brojni Jaskanci koji su ranije dobar dio svoga života posvetili planinama, planinari iz drugih društava u okolici, kao i građani Jastrebarskog.

O planinarstvu u Jastrebarskom i samoj knjizi govorili su: autor Ivo Karača, predsjednik HPD-a Jastrebarsko Igor Plantaš i počasni predsjednik HPD Jastrebarsko Mirko Kos.

Nakon njihova izlaganja nazočnima su se obratili predsjednik Izvršnog odbora HPS-a Vladimir Novak, Zdenko Kristijan, HPD Japetić iz Samobora, Krunoslav Mlačak predsjednik PD-a Vrlovka, grafički urednik knjige i urednik "Hrvatskog planinara" Alan Čaplar, direktor izdavačke kuće "Nova Stvarnost" Zvonimir Maštrović, tajnik Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom Stjepan Volarić i dogradonačelnik Domagoj Šlat.

Večer knjige i proslavu velike obljetnice jaskanskog planinarstva upotpunila je svirka tamburaškog sastava "Primus".

Zahvaljujemo sponzorima i svima koji su dali doprinos u nastanku knjige!

Knjiga se može kupiti kod blagajnice društva u Cvjetnom atelieru Dijana, V. Mačeka 5, Jastrebarsko i u planinarskom domu Žitnica na Japetiću po cijeni od 100kn.

Promocija knjige "Jaskanska planinarska priča" (21.03.2014.)

Objavljeno: 25.03.2014. 07:38 | Posljednja promjena: 25.03.2014. 08:55
Prijavite nepotpune ili netočne informacije
Vaši komentari

Kupite knjigu Jaskanska planinarska priča

Kupite knjigu Jaskanska planinarska priča

Knjigu "Jaskanska planinarska priča", autora Ive Karače možete kupiti:

  • kod blagajnice društva Dijane Šamec Jurmanović u Cvjetnom atelieru "Dijana", V. Mačeka 5, Jastrebarsko
  • u planinarskom domu "Žitnica" na Japetiću

Cijena knjige je 100kn.

U knjizi sa 170 stranica u boji i preko 350 fotografija možete pročitati više o stogodišnjoj povijesti jaskanskog planinarstva. Preporučamo da kupnjom knjige pomognete rad jaskanskog planinarskog društva.

Knjiga je nagrađena godišnjom nagradom Hrvatskog planinarskog saveza u kategoriji "Najveći doprinos planinarskoj publicistici" 22. prosinca 2014. Više.

Promocija knjige "Jaskanska planinarska priča"

Promocija knjige "Jaskanska planinarska priča"

Hrvatsko planinarsko društvo "Jastrebarsko" poziva Vas na promociju knjige "Jaskanska planinarska priča" autora Ive Karače i proslavu stote obljetnice osnutka prvog planinarskog društva u Jaski u

petak 21. ožujka 2014. u 19 sati

u Glazbenoj školi Jastrebarsko

Od "Encijana" do "XIII. Proleterske"

Od "Encijana" do "XIII. Proleterske"

Gradnja planinarskog doma na Žitnici trajala je od 1951. do 1955. godine. Nakon završetka dom je trebao dobiti i neko ime. U "Našim planinama" br. 1 iz 1956. godine na popisu planinarskih domova u Hrvatskoj nalazi se i Encijanov dom na Žitnici na Japetiću. Kako je došlo do toga?

Priprema monografije o planinarstvu u Jaski

Priprema monografije o planinarstvu u Jaski

U pripremi je monografija o planinarstvu u Jastrebarskom pod nazivom "Jaskanska planinarska priča". Autor monografije je prof. Ivo Karača, pročelnik povijesne sekcije HPD-a Jastrebarsko. Planirana promocija monografije predviđena je u ožujku 2014. na stotu obljetnicu osnutka prvog planinarskog društva u Jastrebarskom.

Najava izleta

Triglav, 16. - 17.8.2020.

Triglav, 16. - 17.8.2020.

Nedjelja i ponedjeljak, 16. - 17.8.2020. uspon na Triglav, najviši vrh Slovenije. Prijave do 20.3. kod organizatora.