Vijesti :: Usvojeno idejno rješenje rekonstrukcije planinarskog doma Žitnica

U četvrtak, 9.6.2022. na izvanrednoj sjednici Skupštine HPD Jastrebarsko prisutnim članovima predstavljen je idejni projekt rekonstrukcije planinarskog doma Žitnica na Japetiću. Predstavio ga je autor Robert Loher te ukratko objasnio viziju kojom se vodio kod projektiranja. Skupština je jednoglasno prihvatila predloženo rješenje koje je dostupno u prilogu.

Usvojeno idejno rješenje rekonstrukcije planinarskog doma Žitnica

25. veljače 2022. između Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i HPD-a Jastrebarsko potpisan je Ugovor o neposrednom sudjelovanju Fonda u financiranju izrade projektne dokumentacije za obnovu postojeće posjetiteljske i planinarske infrastrukture u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže, radi prijave projekta na EU sufinanciranje. Za realizaciju naših projektnih ideja na raspolaganju nam stoji 782.500,00 kn, a koje će biti usmjerene u rekonstrukciju i obnovu planinarskog doma Žitnica, uređenja dvorišnog prostora, obnove piramide i njenog okoliša.

HPD Jastrebarsko ima jasno definiran cilj upravljanja planinarskim domom Žitnica, a to je da on treba ostati primarno namijenjen planinarima. Cilj nam je napraviti detaljnu obnovu kako bi i u idućim desetljećima imali mjesto na našem Japetiću koje rado ugošćuje planinare i izletnike i gdje smo uvijek dobrodošli.

Ovom rekonstrukcijom poboljšati će se mnogo toga, ponajprije osnovni uvjeti u kojima zakupnici posluju, korištenje obnovljivih izvora energije, povećanje ekoloških standarda, podizanje razine sigurnosti posjetitelja, učestaliji nadzor čuvara Parka na području doma i vršnog dijela Japetića te raznolikost sadržaja koje Japetić nudi.

Izvanredna sjednica Skupštine (09.06.2022.)

Objavljeno: 11.06.2022. | Posljednja promjena: 13.06.2022.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Vijesti

Odobreno financiranje projekta Revitalizacija planinarsko - posjetiteljske infrastrukture Parka prirode "Žumberak-Samoborsko gorje"

Odobreno financiranje projekta Revitalizacija planinarsko - posjetiteljske infrastrukture Parka prirode "Žumberak-Samoborsko gorje"

28.3.2024. na svečanosti dodjela ugovora i odluka o financiranju javne turističke infrastrukture temeljem javnog poziva "Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti" Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac dodijelila je Javnoj ustanovi Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje odluku o 100 postotnom financiranju projekta "Revitalizacija planinarsko – posjetiteljske infrastrukture Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje" ukupnog iznosa prihvatljivih troškova od 5.602.782,17 eura.

Revitalizacija planinarske infrastrukture na Japetiću

Revitalizacija planinarske infrastrukture na Japetiću

Posljednjih nekoliko mjeseci HPD Jastrebarsko sa projektnim partnerima i suradnicima intenzivno je pripremalo projekt rekonstrukcije planinarskog doma Žitnica na Japetiću. 1. ožujka 2023. projektna dokumentacija u cijelosti je predana Ministarstvu turizma i sporta koje je objavilo javni poziv. U nastavku je kronologija pripreme projekta te vizualizacija rekonstruiranog doma.

Prva pomoć - predavanje

Prva pomoć - predavanje

U četvrtak 4. travnja 2024. s početkom u 19 sati u velikoj dvorani Centra za kulturu Jastrebarsko održat će se predavanje prve pomoći u sklopu opće planinarske škole. Predavanje će održati ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Prim. mr. Maja Grba – Bujević, dr. med., spec. anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine, spec. hitne medicine.

Predavanje je besplatno i otvoreno za sve zainteresirane.

Narudžba društvenih majica

Narudžba društvenih majica

Online obrazac za narudžbu društvenih majica aktivan je do nedjelje 7. travnja 2024. U obrascu za narudžbe možete odabrati vrstu materijala, model, veličinu i boju željene majice.

Uz majice u ponudi su i inox lončići sa karabinerom. Lončići sadrže logotip društva, a sa druge strane personalizirani tekst - vaše ime.