Vijesti :: Predavanje: Put ekspedicionizma - Kavkaz, 15.3.2022.

Pozivamo vas na multimedijalno predavanje "Put ekspedicionizma - Kavkaz" koje će se održati

u utorak, 15. ožujka 2022. u 19 sati

u Domu kulture Jastrebarsko (kino). 

Predavač je sudionik ekspedicije Goran Kelečić koji će govoriti o usponima hrvatskih planinara i alpinista na gruzijskom dijelu Kavkaza izvedenima u organizaciji HPD ”Željezničar” iz Zagreba.

Predavanje: Put ekspedicionizma - Kavkaz, 15.3.2022.

Glavna zvijezda predavanja je vrh Ušba - Iako nije ni blizu najviši, zbog svog strmog profila i dva izrazito slikovita vrha Ušba je jedan od najprominentnijih alpinističkih ciljeva na Kavkazu. Smješten na rusko - gruzijskoj granici, često je zvan “kavkaški Matterhorn” i pristup na vrh, smatra se najtežim usponom u odnosu na ostale vrhove u Kavkazu. Čuti ćete i kako je tim usponom, četrdeset i četiri godine godine kasnije, odana počast nesretno poginulima u najvećoj tragediji u povijesti hrvatskog alpinizma.

Kroz slike, snimke i riječi saznati ćete što se jede u Gruziji, kakav je život u planinskom selu na Kavkazu a kakav suživot u hrvatskom šatoru na ledenjaku te kako izgleda jedna alpinistička ekspedicija.

O predavaču

Predavač je Goran Kelečić, jaskanac, planinar od djetinjstva, član alpinističkog odsjeka HPD Željezničar iz Zagreba. Ima iskustva u penjanju suhe stijene, zimskih smjerova, zaleđenih slapova, a najdraži su mu usponi u visokim gorjima.

Goran je u svojoj karijeri alpinističkim smjerovima popeo nekoliko četiritisućnjaka u Alpama (Mont Blanc, Barre des Ecrins, Dean du Geant), Kavkazu (Ushba, Tetnuldi) te nekoliko vrhova u Peruu, od kojih je najviši šesttisućnjak Chopicalqui.

 

Objavljeno: 22.02.2022. | Posljednja promjena: 23.02.2022.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Vijesti

Izmjena plana izleta, Dolomiti 29.6. - 2.7.2023.

Izmjena plana izleta, Dolomiti 29.6. -  2.7.2023.

Zbog objektivnih okolnosti izmijenjena je destinacija društvenog izleta planiranog u lipnju ove godine. Dolomiti koji su bili u planu, ovom su izmjenom zamijenjeni destinacijom u Austrijskim pokrajinama Koruška i Salzburg. Izlet će biti interesantan, a finalni plan sa kalkulacijom troškova objavit ćemo kroz nekoliko dana kada se prikupe sve ponude i cijene. Rezervacija hotela potvrđena je i pozivamo vas da pratite objave kako bi na vrijeme rezervirali svoje mjesto u autobusu.

Revitalizacija planinarske infrastrukture na Japetiću

Revitalizacija planinarske infrastrukture na Japetiću

Posljednjih nekoliko mjeseci HPD Jastrebarsko sa projektnim partnerima i suradnicima intenzivno je pripremalo projekt rekonstrukcije planinarskog doma Žitnica na Japetiću. 1. ožujka 2023. projektna dokumentacija u cijelosti je predana Ministarstvu turizma i sporta koje je objavilo javni poziv. U nastavku je kronologija pripreme projekta te vizualizacija rekonstruiranog doma.

Preminula Đurđa Hočevar Medvedovski

Preminula Đurđa Hočevar Medvedovski

S tugom vas obavještavamo da je preminula dugogodišnja istaknuta članica našeg društva Đurđa Hočevar Medvedovski. Pogreb će biti u ponedjeljak 13.3. na gradskom groblju Jastrebarsko u 13 sati.

Dražen Lovreček nagrađen Plaketom HPS-a

Dražen Lovreček nagrađen Plaketom HPS-a

Na redovnoj godišnjoj sjednici Skupštine HPD Jastrebarsko Draženu Lovrečeku uručena je Plaketa Hrvatskog planinarskog saveza. Plaketa se dodjenjuje planinarima za životno djelo, za izuzetne zasluge i dugotrajno djelovanje na razvoju planinarstva u Hrvatskoj. Dražen je tako postao prvi član našeg društva koji je nagrađen ovim vrijednim priznanjem kojeg mu je uručio glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar.

Održana redovna sjednica Skupštine

Održana redovna sjednica Skupštine

U petak, 17. veljače 2023. u Glazbenoj školi Jastrebarsko održana je redovna Godišnja skupština HPD Jastrebarsko na kojoj se okupilo 90 članova društva i gostiju.

Predsjednik društva Jadranko Šeper podnio je Skupštini izvještaj o radu društva u 2022. godini, blagajnica Dijana Šamec Jurmanović pregled financijskog poslovanja, a predsjednik Nadzornog odbora Ivo Karača izvještaj Nadzornog odbora. Svi izvještaji su jednoglasno prihvaćeni. Usvojeni su plan rada i financijski plan za 2024. godinu.

Redovna godišnja Skupština

Redovna godišnja Skupština

Pozivamo članove i prijatelje na redovnu godišnju sjednicu Skupštine društva koja će se održati u petak

17. veljače 2023. s početkom u 18:45 sati

u Glazbenoj školi Jastrebarsko, Ulica Zrinskih i Frankopana bb.