Vijesti :: Predavanje: Put ekspedicionizma - Kavkaz, 15.3.2022.

Pozivamo vas na multimedijalno predavanje "Put ekspedicionizma - Kavkaz" koje će se održati

u utorak, 15. ožujka 2022. u 19 sati

u Domu kulture Jastrebarsko (kino). 

Predavač je sudionik ekspedicije Goran Kelečić koji će govoriti o usponima hrvatskih planinara i alpinista na gruzijskom dijelu Kavkaza izvedenima u organizaciji HPD ”Željezničar” iz Zagreba.

Predavanje: Put ekspedicionizma - Kavkaz, 15.3.2022.

Glavna zvijezda predavanja je vrh Ušba - Iako nije ni blizu najviši, zbog svog strmog profila i dva izrazito slikovita vrha Ušba je jedan od najprominentnijih alpinističkih ciljeva na Kavkazu. Smješten na rusko - gruzijskoj granici, često je zvan “kavkaški Matterhorn” i pristup na vrh, smatra se najtežim usponom u odnosu na ostale vrhove u Kavkazu. Čuti ćete i kako je tim usponom, četrdeset i četiri godine godine kasnije, odana počast nesretno poginulima u najvećoj tragediji u povijesti hrvatskog alpinizma.

Kroz slike, snimke i riječi saznati ćete što se jede u Gruziji, kakav je život u planinskom selu na Kavkazu a kakav suživot u hrvatskom šatoru na ledenjaku te kako izgleda jedna alpinistička ekspedicija.

O predavaču

Predavač je Goran Kelečić, jaskanac, planinar od djetinjstva, član alpinističkog odsjeka HPD Željezničar iz Zagreba. Ima iskustva u penjanju suhe stijene, zimskih smjerova, zaleđenih slapova, a najdraži su mu usponi u visokim gorjima.

Goran je u svojoj karijeri alpinističkim smjerovima popeo nekoliko četiritisućnjaka u Alpama (Mont Blanc, Barre des Ecrins, Dean du Geant), Kavkazu (Ushba, Tetnuldi) te nekoliko vrhova u Peruu, od kojih je najviši šesttisućnjak Chopicalqui.

 

Objavljeno: 22.02.2022. | Posljednja promjena: 23.02.2022.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Vijesti

Odobreno financiranje projekta Revitalizacija planinarsko - posjetiteljske infrastrukture Parka prirode "Žumberak-Samoborsko gorje"

Odobreno financiranje projekta Revitalizacija planinarsko - posjetiteljske infrastrukture Parka prirode "Žumberak-Samoborsko gorje"

28.3.2024. na svečanosti dodjela ugovora i odluka o financiranju javne turističke infrastrukture temeljem javnog poziva "Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti" Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac dodijelila je Javnoj ustanovi Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje odluku o 100 postotnom financiranju projekta "Revitalizacija planinarsko – posjetiteljske infrastrukture Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje" ukupnog iznosa prihvatljivih troškova od 5.602.782,17 eura.

Revitalizacija planinarske infrastrukture na Japetiću

Revitalizacija planinarske infrastrukture na Japetiću

Posljednjih nekoliko mjeseci HPD Jastrebarsko sa projektnim partnerima i suradnicima intenzivno je pripremalo projekt rekonstrukcije planinarskog doma Žitnica na Japetiću. 1. ožujka 2023. projektna dokumentacija u cijelosti je predana Ministarstvu turizma i sporta koje je objavilo javni poziv. U nastavku je kronologija pripreme projekta te vizualizacija rekonstruiranog doma.

Stigle nove društvene majice

Stigle nove društvene majice

Pozivamo članove koji su naručili majice da ih podignu u salonu namještaja Aurelis u Klinča Selima (gdje se nalazi?) radnim danom od 8:30 - 14:30; 16:00 - 18:00 do petka 21.06. ili nakon 30.06.

Uplate se vrše isključivo na račun društva nakon preuzimanja majica!

Upute za plaćanje u prilogu.

Održan sajam mogućnosti u Krašiću

Održan sajam mogućnosti u Krašiću

U petak, 17.5.2024. održan je Sajam mogućnosti u Krašiću na igralištu OŠ "Kardinal Alojzije Stepinac" u organizaciji Policijske postaje Jastrebarsko, Grada Jastrebarskog, Općine Krašić i Općine Žumberak. Na sajmu mogućnosti djeci su se predstavljale udruge uključujući HPD Jastrebarsko. Učenici 4. razreda mogli su pogledati planinarsku opremu i dobiti odgovore na pitanja vezana uz planinarstvo, a održan je i nagradni kviz s pitanjima o planinama i planinarstvu koji je pripremila Maja Žalac. HPD Jastrebarsko predstavljali su Maja Žalac, Mia Šamec i Zvonimir Plantaš.

Dodjela diploma polaznicima opće planinarske škole

Dodjela diploma polaznicima opće planinarske škole

Dodjela diploma održat će se u petak 24. svibnja 2024. u planinarskom domu Žitnica na Japetiću. Polazak je u 17:45 s parkirališta kod Centrale, odnosno u 18 sati s Frgolovca. Nakon podjele diploma planira se domjenak i druženje.