Putopisno predavanje Annapurna circuit

Pozivamo vas na putopisno predavanje Gordane Pavković Pasecky - Annapurna circuit koje će se održati u petak 18. siječnja 2019. s početkom u 19 sati u velikoj dvorani Centra za kulturu Jastrebarsko, Ulica Dr. Franje Tuđmana 9.

Putopisno predavanje Annapurna circuit

Masiv Annapurne čini niz fascinantnih planinskih vrhova u lancu Himalaje u Nepalu od kojih je najviši Annapurna I, s 8091 mnv, Annapurna II-IV i Annapurna Jug, zatim Gangapurna, Tilicho Peak, Machapuchare, Tukuche peak kao i drugi vrhovi koji bude strahopoštovanje, privlače alpiniste, planinare i avanturiste iz cijelog svijeta.Sam masiv Annapurne i okolna područja zaštićeni su unutar 7629 km² (Annapurna Conservation Area Project, ACAP), prve i najveće zaštićene zone u Nepalu, utemeljene 1986. godine. Zaštićenom zonom Annapurne prolazi nekoliko značajnih staza za treking, uključujući i Annapurna Circuit, jednu od najpoznatijih na svijetu. Staze vode kroz različite klimatske zone i krajolike, zanimljiva sela, viseće mostove, morene, ledenjačke doline, sipare, strme litice i prijevoje, pustinjsku golet, uz budističke molitvene mlinove i chortane, hinduističke hramove, divlje rijeke i tople izvore. Putem se upoznaju različite kulture i običaji, različiti narodi, a sam treking nije samo uobičajeno pješačenje nego i intenzivno duhovno iskustvo.U listopadu i studenom 2018. naša je Gordana propješačila najzanimljivije treking rute u masivu Annapurne: - Annapurna circuit trek s pohodom na Tilicho jezero - popularni kružni put oko masiva Annapurne u trajanju od 18 dana. Kružna staza se penje do 5416 mnv, na Thorong La Pass, ledenjački prijevoj na južnom rubu tibetanskog platoa, prelazi dvije različite riječne doline, prolazi Donjim Mustangom i u cijelosti okružuje masiv. - Annapurna bazni kamp trek (ABC), vezno preko Poon Hilla, u trajanju od 8 dana. Slikoviti put preko tisuća stepenica do „svetišta“ Annapurne, baznog ishodišta mnogih ekspedicija prema vrhu.Ovim je putovanjem Gordana prije svega sebi dokazala da vrijedi vjerovati i truditi se da se snovi ispune. Svima nam je naime unutar jaskasnkih planinarskih krugova poznato koliko je Gordana priželjkivala ovo iskustvo, stoga sa nestrpljenjem očekujemo da nam ispriča svoje doživljaje i nezaboravna iskustva koja su obilježila njeno putovanje.Zahvaljujemo ispred Hrvatskog planinarskog društva i Centru za kulturu Jastrebarsko, sa ravnateljicom Nikolinom Ribarić što su prepoznali vrijednost ovog putopisnog predavanja i pomogli nam oko organizacije. Vidimo se u Centru za kulturu, velika dvorana 18. siječnja.Namaste !

Objavljeno: 02.01.2019. 20:37 | Posljednja promjena: 02.01.2019. 20:36
Prijavite nepotpune ili netočne informacije
Vaši komentari
Najava izleta

Jaskanski planinarski put, 8. - 9.5.2021.

Jaskanski planinarski put, 8. - 9.5.2021.

Subota i nedjelja, 8. - 9.5.2021. - organiziramo dvodnevni izlet Jaskanskim planinarskim putem. Noćenje u planinarskom domu Žitnica nije moguće pa je i plan puta prilagođen tome.