Vijesti :: Jaskanske novine o Mont Blancu

I Jaskanske novine pišu o našim uspjesimaU novom broju Jaskanskih novina, uz pregršt zanimljivih članaka i intervjua, možete pročitati putopis s pohoda na Mont Blanc. Dio putopisa objavljen je u nastavku vijesti.
Od planinarskih tema, još možete pronaći članak Mirka Kosa o aktivnostima društva pedesetih godina.

Prošlogodišnje osvajanje Grossglocknera potaknulo je u nama želju za još višim i još zahtjevnijim vrhom pa je logičan izbor bio Mont Blanc. Ekipa koja je tada osvojila najviši vrh Austrije ozbiljno je shvatila ovaj pothvat te smo sredinom lipnja počeli s kondicijskim pripremama.
U subotu, 12.kolovoza, osmorica velikih zaljubljenika u planine krenula su na dugo iščekivani put prema Chamonixu u Francuskoj: jaskanci Dražen Lovreček, Stjepan Volarić, Marko Mikloušić i ja, zagrepčani Ivan Lovrek, Darko Luš i Tomislav Šakić te đakovčanka Jadranka Vuković. Nakon 14 sati vožnje u kombiju punom opreme, vođeni kormilom našeg poznatog planinara Franje Novosela koji je ovaj put imao ulogu vozača i dežurnog zabavljača, dolazimo u Chamonix. Podižemo šatore u kojima ćemo boraviti idućih pet dana. Vrijeme nije obećavajuće. Kiša neumorno pada cijelu noć. Isto je i ujutro pa umjesto predviđene vježbe na ledenjaku obilazimo planinarski muzej, dućane i kafiće Chamonixa.
Ponedjeljak je donio ljepše vrijeme te krećemo na uspon. Pakiramo opremu. Treba dobro ocijeniti što je neophodno, a što može ostati u kampu kako se ne bi preopteretili i tako smanjili šanse za osvajanje vrha. U 7 sati Franjo nas ispraća kod žičare koja nas diže do stanice vlaka Bellevue. Njime nastavljamo put do Nid d' Aiglea na 2372 m. Dalje se moramo pouzdati u vlastitu snagu i mišiće. Snježna granica je dosta nisko pa već i na 2500 m ima snijega. Krećemo lagano da se ugrijemo i uskladimo disanje s koracima. Nakon dva i pol sata hoda dolazimo do doma Tete Rousso (3179 m) gdje ručamo i odmaramo. Kroz prozor promatramo ogromnu planinu nadvijenu nad nama kako polako izranja iz magle.
Oko 14 sati nastavljamo dalje. Staza postaje sve strmija i sve opasnija. Na nogama imamo dereze za lakše penjanje po zaleđenim stijenama i po snijegu. Moramo proći i kroz Kuloar smrti - mjesto na kojem sa stijena iznad nas velikom brzinom padaju sitni kamenčići. Znamo da kaciga glavu čuva pa ih stavljamo i što je moguće brže prolazimo kuloar. Penjemo se kroz stijene i osiguravamo pričvršćivanjem za sajle i klinove. Osjeća se manjak kisika. Tempo nam je sve sporiji s čestim odmorima. Dom Tete Rousso polako se gubi iz vidika.
Nešto prije 18 sati dolazimo u dom Goutier. Stojimo nad strmim stijenama kroz koje smo se popeli i divimo se promatrajući oblake koji su ostali za nama. U domu je velika gužva pa svatko traži bilo kakvo mjesto da sjedne i ispruži noge. Uspio sam se ugurati na stepenice. Osjećam tupu bol u zatiljku, nemam apetita i čini mi se da bi mogao zaspati stojećki - tipični simptomi visinske bolesti. Ništa neočekivano - ipak smo na 3800 m. S negostoljubivim domaćinom pokušavamo dogovoriti spavanje u sobama, ali sve je već popunjeno te smo osuđeni spavati u blagovaonici. U početku je postojala nada da ćemo možda dobiti spužve ili madrace, no kako je vrijeme odmicalo, postajalo je sve očitije da od toga neće biti ništa. Snalazimo se s onim što imamo - ležimo ispod stola, na stolu, na klupama, a neki čak i sjede jer nema mjesta za sve.
U 2 sata poslije ponoći pale se svjetla. Počinjemo se pakirati za uspon...

nastavak pročitajte u Jaskanskim novinama

Igor Plantaš

Mont Blanc (12. - 17.08.2006.)

Objavljeno: 25.10.2006. | Posljednja promjena: 04.04.2021.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Vijesti

Održana 75. izvještajna sjednica Skupštine

Održana 75. izvještajna sjednica Skupštine

U subotu, 24. veljače 2024. u prostoru Glazbene škole Jastrebarsko održana je 75. izvještajna sjednica Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko. Prepuna dvorana ugostila je preko 130 članova i gostiju. Sjednica je počela hrvatskom himnom koju je izveo tamburaški orkestar DVD-a Čabdin, pod ravnanjem voditelja Jasmina Ramića.

Domagoj Puškarić na Kilimanjaru

Domagoj Puškarić na Kilimanjaru

Naš jaskanac i član HPD Jastrebarsko, Domagoj Puškarić jučer se popeo na najviši vrh Afrike, 5895m visok Kilimanjaro. Čestitamo, i želimo Domagoju siguran povratak doma!

75. redovna godišnja sjednica Skupštine

75. redovna godišnja sjednica Skupštine

Pozivamo članove i prijatelje na 75. redovnu godišnju sjednicu Skupštine društva koja će se održati u subotu

24. veljače 2024. s početkom u 18:45 sati

u Glazbenoj školi Jastrebarsko, Ulica Zrinskih i Frankopana bb.

Anketa za izlet na Durmitor

Anketa za izlet na Durmitor

Ove godine planiran je niz aktivnosti kojima će se obilježiti 75 godina HPD Jastrebarsko. Jedna od njih je organizacija sedmodnevnog izleta na Durmitor u Crnoj Gori. Cilj izleta je okupiti što više članova pa molimo zainteresirane da ispunite kratku anketu.

Promjene u sastavu Upravnog odbora

Promjene u sastavu Upravnog odbora

Odlukom Upravnog odbora od 11.1.2024. donose se sljedeće izmjene u sastavu Upravnog odbora:

  • dosadašnja dugogodišnja blagajnica Dijana Šamec Jurmanović razrješuje se blagajničke funkcije, a preuzima je Mihaela Šamec
  • na upražnjeno mjesto u Upravnog odboru imenovan je Viktor Šimanović