Vijesti :: Preminuo Mirko Kos

S tugom vas obavještavamo da je preminuo počasni predsjednik HPD Jastrebarsko - Mirko Kos. Posljednji ispraćaj je u četvrtak 27. lipnja 2024. u 16 sati na groblju u Jastrebarskom.

Obitelji izražavamo sućut u ime svih članova našeg planinarskog društva.

Preminuo Mirko Kos

Mirko Kos (1929.-2024.)

U svom dugom i bogatom životu možda i najveći doprinos i pečat Mirko je ostavio u planinarstvu. Imao je uzor u ocu Ivanu poznatom međuratnom jaskanskom planinaru. Nakon Drugog svjetskog rata Mirko je među vodećim mladim jaskanskim planinarima koji su iznova pokrenule planinarske aktivnosti što je dovelo do osnivanja PD Jastrebarsko 1949. godine. Mirko je bio prvi upisani član i prvi tajnik novoosnovanog društva.

Možda svoj najveći doprinos u radu Društva Mirko je dao pedesetih godina, tijekom izgradnje planinarskog doma na Žitnici, od projektiranja, aktivnog sudjelovanja u izgradnji, opremanju i puštanju u rad. Njegov doprinos radu Društva i oko svega što se događalo na Japetiću i oko Japetića je neizmjerljiv. To se odnosi na preseljenje piramide sa Sljemena na Japetić 1960. godine, elektrifikaciju doma i mnogi drugi poslovi.

Mirko je pedesetih godina bio i pročelnik podružnice GSS službe pri PD Jastrebarsko a u drugoj polovici šezdesetih obnašao i dužnost predsjednika Društva. Živio je planinarstvo, hodao po planinama, gradio planinarsku infrastrukturu, pisao članke o planinarstvu koji su objavljivani u „Hrvatskom planinaru“ („Našim planinama“) i drugim izdanjima, sudjelovao u radio i TV emisijama.

Planinarski elan nije izgubio do samog konca svog ovozemaljskog postojanja, nikada ne zaboravljujući čari planina ali i društveni aspekt planinarstva. Rijetko je propuštao planinarska druženja, godišnje skupštine. Kao jedan od začetnika ideje pa do realizacije planinarskog doma na Žitnici, aktivno je sudjelovao i u kreiranju najnovijih izmjena i predstojećeg renoviranja doma planinara na Japetiću. Bez obzira što je to na neki način bilo njegovo životno djelo bio je svjestan činjenice da je nužna temeljna rekonstrukcija i time je još jednom pokazao svoju veličinu.

In memoriam: Mirko Kos (1929.-2024.)

Objavljeno: 26.06.2024. | Posljednja promjena: 23.07.2024.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Vijesti

Odobreno financiranje projekta Revitalizacija planinarsko - posjetiteljske infrastrukture Parka prirode "Žumberak-Samoborsko gorje"

Odobreno financiranje projekta Revitalizacija planinarsko - posjetiteljske infrastrukture Parka prirode "Žumberak-Samoborsko gorje"

28.3.2024. na svečanosti dodjela ugovora i odluka o financiranju javne turističke infrastrukture temeljem javnog poziva "Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti" Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac dodijelila je Javnoj ustanovi Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje odluku o 100 postotnom financiranju projekta "Revitalizacija planinarsko – posjetiteljske infrastrukture Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje" ukupnog iznosa prihvatljivih troškova od 5.602.782,17 eura.

Revitalizacija planinarske infrastrukture na Japetiću

Revitalizacija planinarske infrastrukture na Japetiću

Posljednjih nekoliko mjeseci HPD Jastrebarsko sa projektnim partnerima i suradnicima intenzivno je pripremalo projekt rekonstrukcije planinarskog doma Žitnica na Japetiću. 1. ožujka 2023. projektna dokumentacija u cijelosti je predana Ministarstvu turizma i sporta koje je objavilo javni poziv. U nastavku je kronologija pripreme projekta te vizualizacija rekonstruiranog doma.

Stigle nove društvene majice

Stigle nove društvene majice

Pozivamo članove koji su naručili majice da ih podignu u salonu namještaja Aurelis u Klinča Selima (gdje se nalazi?) radnim danom od 8:30 - 14:30; 16:00 - 18:00 do petka 21.06. ili nakon 30.06.

Uplate se vrše isključivo na račun društva nakon preuzimanja majica!

Upute za plaćanje u prilogu.

Održan sajam mogućnosti u Krašiću

Održan sajam mogućnosti u Krašiću

U petak, 17.5.2024. održan je Sajam mogućnosti u Krašiću na igralištu OŠ "Kardinal Alojzije Stepinac" u organizaciji Policijske postaje Jastrebarsko, Grada Jastrebarskog, Općine Krašić i Općine Žumberak. Na sajmu mogućnosti djeci su se predstavljale udruge uključujući HPD Jastrebarsko. Učenici 4. razreda mogli su pogledati planinarsku opremu i dobiti odgovore na pitanja vezana uz planinarstvo, a održan je i nagradni kviz s pitanjima o planinama i planinarstvu koji je pripremila Maja Žalac. HPD Jastrebarsko predstavljali su Maja Žalac, Mia Šamec i Zvonimir Plantaš.

Dodjela diploma polaznicima opće planinarske škole

Dodjela diploma polaznicima opće planinarske škole

Dodjela diploma održat će se u petak 24. svibnja 2024. u planinarskom domu Žitnica na Japetiću. Polazak je u 17:45 s parkirališta kod Centrale, odnosno u 18 sati s Frgolovca. Nakon podjele diploma planira se domjenak i druženje.