Izvještaji s izleta :: Austrija: Bischofshofen - Bad Gastein - Werfen

Koji uvod napraviti i što reći? Gledam izvještaje s ostalih izleta HPD-a Jastrebarsko i pokušavam dobiti inspiraciju da na najbolji način opišem svoj prvi izlet sa članovima spomenutog planinarskog društva. Dakle, prije par mjeseci suprug me obavijestio da smo postali članovi HPD Jastrebarsko, te da idemo malo do Austrije, tamo negdje u šestom mjesecu.

Austrija: Bischofshofen - Bad Gastein - Werfen

Pridružit će nam se još dva bračna para, prijatelji, kojima je ovo također prvi susret s planinarstvom. "Ozbiljnosti" situacije postali smo svjesni tek kad nam je organizator izleta poslao mail s detaljnim informacijama i planom putovanja. Tu istu večer imali smo HITAN, krizni sastanak sa našim prijateljima, na kojem je utvrđeno tko od nas ima išta od onog što je navedeno da treba uzeti, sa sto upitnika kako ćemo mi to, da li ćemo moći, da li je to uopće za nas?

Ali što je tu je... dolazi petak 22. lipnja 2018. godine, pet i trideset ujutro, kišica lagano pada, prognoza za cijeli vikend je katastrofa, a mi sa strahom u očima i teškim ruksacima na leđima, ulazimo u autobus na Centrali. Dolaze nama znani i neznani ljudi, nitko nije previše razbuđen u to doba jutra, tako da se kreće u tišini. Ali začas se u busu čuje smijeh, zveckanje čašica, te slijevanje malog potočića s krova autobusa kad ide uzbrdo. O sendviču u pola 7 ne želim da itko išta zna.

Prvo pa iznenađenje!!! Dolazimo do gradića Bischofshofen, gdje obilazimo park prirode, vodopad te poznatu skakaonicu, gdje se održavaju finalna natjecanja u skijaškim skokovima. Ljepota prirode, urednost okoliša, pogled u daljinu koji sve više razvlači osmijeh na mom licu te na licima mojih prijatelja.

Iduća nam je destinacija selo Bad Hofgastein gdje ostavljamo autobus, a mi krećemo obilaznicom Höhenweg, "kratku" šetnjicu od kojih 10-11 km koja nas dovodi do našeg smještaja. Sve više se stapamo s ekipom, promatramo pokošene pašnjake, prolazimo kraj prekrasno uređenih kuća, staja i okućnica. Nakon nekog vremena nekima je ipak dosta, poneki žulj i umor od neprospavane noći uzimaju danak, pa se čuje grintanje i pokoji uzdah.
Svi zajedno dolazimo do cilja, prekrasnog gradića Bad Gasteina, te još ljepšeg hotela Bellevue. Smještamo se u luksuzno opremljene apartmane i nakon brzinskog tuširanja nalazimo se s ekipom na večeri. Nakon cjelodnevnog žvakanja sendviča, neki i nisu gladni, ali menù je takav da se sve mora pomalo probati. Ipak smo izgubili kalorije hodajući, pa pokoji zalogaj više i nije neki grijeh. Pokušaj party-a u sobi propada nakon pola sata jer se svima sklapaju oči, a i moramo biti spremni za sutrašnji izazov – naš prvi vrh. Prije spavanja traži se samo magnezij direkt više, naravno uz andol.

Drugi dan, nakon obilnog doručka, u pola 9 krećemo pod punom (bar za moj pojam) planinarskom opremom put Stubnerkogela 2.246 m. Sva sreća da nas je organizator izleta dobro pročitao te je odlučio da do navedenog cilja dođemo modernom gondolom Stubnerkogelbahn. Iz današnje perspektive gondola mi se čini kao nešto ništa, ali na prvi pogled kad znaš da te neka žica vuče do 2.246 m i nije ti svejedno. Ali bilo je stvarno super. Temperatura je gore oko nule i navlačimo kape i rukavice. Kao mala djeca trčimo na viseći most, razgledne platforme. Čuje se sa svih strana: ovo je stvarno super, joj kak je lijepo...

A da zaboravila sam reći, vrijeme se vjerojatno zbog nas novih planinara smilovalo i nagradilo nas zubatim suncem i prekrasnim vidicima. Kiši ni traga. E, a sad za ozbiljno idemo na vrh Zittrauer Tisch, 2.463 m. Sigurna staza, ljepota prirode od koje zastaje dah, odagnala je sav strah od nepoznatog te bez problema hodamo prema vrhu. Jedna mala plava nas je "preticala" i dala vjetar u leđa pojedinim članovima društva ali brzo su posustali. Na vrhu planinarsko krštenje, još i danas malo teže sjedim u uredu!!! Spuštamo se prema dolje preko sedla Miesbischlscharte na planinarsko jezero Unterer Bochkartsee, te dolazimo do
planinarskog doma Bockhartseehüte, gdje smo se nagradili finom pivicom. Nakon okrijepe spuštamo se do Sportgasteina gdje nas čeka autobus i alpskom dionicom vozi u hotel.

Uspjeli smo - ne mogu reći da ne gode riječi pohvale pristigle od iskusnih planinara. Treći dan, s već dosta koraka u nogama, odjavljujemo se iz hotela i krećemo put spilje Eisriesenwelt. Noge su već malo teže, ali na našu sreću tu je žičara te nas vožnja istom obogaćuje još jednim divnim iskustvom. Gotovo neprimjetno, slušajući vodiča koji na tečnom engleskom objašnjava zanimljivosti špilje, svladavamo 1400 stepenica. Spuštamo se do planinarskog doma, gdje ručamo, nazdravimo još po jednom pivicom te siti i zadovoljni ulazimo u bus i krećemo prema Lijepoj našoj. Na Centralu stižemo točno kao što je planom i predviđeno.

Ja za kraj stvarno ne znam što reći, osim da ću morati otići još na koji izlet sa HPD Jastrebarsko čisto da mogu usporediti jesu li ti planinarski izleti uvijek tako dobro organizirani i s takvim guštom odrađeni!

Lidija Knezović

Austrija - Bischofshofen, Bad Gastein, Werfen (22. - 24.06.2018.)

Objavljeno: 28.06.2018. 23:14 | Posljednja promjena: 28.06.2018. 23:19
Prijavite nepotpune ili netočne informacije
Vaši komentari

100 djece i roditelja na Zavižanu

100 djece i roditelja na Zavižanu

Nedjelja, 20. svibnja 2018. je dan koji će Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko dugo pamtiti. Rekordan broj planinara krenuo je na dva izleta. Jedan autobus prema Delnicama i okolnim vrhovima, a dva puna autobusa djece i roditelja na sjeverni Velebit.

Zimski uspon na Zavižan, 2018.

Zimski uspon na Zavižan, 2018.

Dogode se određeni trenuci u našim životima na koje nismo u mogućnosti utjecati i u kojima nam ni vlastito znanje, iskustvo pa ni hrabrost ne mogu biti od pomoći. Situacije u kojima se oslanjamo na ljude koji u tom trenu mogu i znaju bolje i više od nas. Sretni smo kada takve ljude imamo uz sebe.

Slovenija - Julijske Alpe, Mala Tičarica i Komna, 2.7.2017.

Slovenija - Julijske Alpe, Mala Tičarica i Komna, 2.7.2017.

Samo se mazohisti i planinari mogu probuditi tako rano, da bi prije svitanja, u 4 ujutro krenuli na izlet.

Do parkirališta kod Koče pri Savici (653 m), stigli smo za cca 3 sata, nepun sat ranije nego je bilo planirano. Uz to smo imali vremena i za kratak predah na odmorištu s kojeg se, okupan prvim jutarnjim suncem, lijepo vidio Triglav (2864 mnv), ponos Julijskih Alpa. 

Priča iz Austrije

Priča iz Austrije

Dugo očekivano jutro koje nas je trebalo ispratiti izvan lijepe naše nagoviještalo je da nas na našem planinarskom izletu očekuju dva prekrasan sunčana dana. A kako i ne bi kada smo uz jutarnja topla pozdravljanja poznatih i manje poznatih lica, spremanja stvari u autobus i iščekivanja nekih koji bi možda mogli malo i zakasniti donijeli toliko veselja i pozitivne energije koja nas je pratila do samog kraja.

Nepal trekking Annapurna Base Camp 2016.

Nepal trekking Annapurna Base Camp 2016.

Lidija Balija, članica HPD "Jastrebarsko", tijekom studenog posjetila je Nepal...

"Ovo putovanje sam čekala, ne biste vjerovali, punih 30 godina. Nepal je zemlja koju sam oduvijek osjećala kao svoju, meni blisku, jednostavno… da si pripadamo."

Dinara, 21. - 22.5.2016.

Dinara, 21. - 22.5.2016.

Jaskanski planinari nedavno su bili na najvišem vrhu Hrvatske, Dinari. Doživljaje s izleta pročitajte u nastavku...

Pohod na Čvrsnicu

Pohod na Čvrsnicu

Početkom kolovoza dvadesetak jaskanskih planinara uputilo se u Bosnu i Hercegovinu s ciljem uspona na Čvrsnicu i Vran. Doživljaje s četverodnevnog putovanja i planinarenja prenosi Ivan Lovrek - Hogar Strašni.

Mosor - Dani hrvatskih planinara, 20. - 22.6.2015.

Mosor - Dani hrvatskih planinara, 20. - 22.6.2015.

Članovi HPD Jastrebarsko i ove su godine organizirano pohodili Dane hrvatskih planinara kojih su organizatori i naši dragi domaćini bili članovi HPD-a Mosor iz Splita. O zahtjevnosti organizacije ove proslave govori činjenica da su Mosoraši u nekoliko akcija na rukama, tvoreći lanac, dopremili svu opremu, hranu i piće, agregat i sve ono što je bilo potrebno da se ova manifestacija održi. Livada nas je dočekala spremna, svježe pokošena i uredna, a vrijeme nas je poslužilo tako da nam je boravak na Mosoru bio i više nego ugodan. U ime HPD-a Jastrebarsko zahvaljujem na odličnoj organizaciji svim Mosorašima koji su na bilo koji način pomogli da se ova manifestacija održi. Osvrt na ovaj izlet srcem piše, a perom zapisuje naša Zdenka.

Tragom prvog izleta HPD-a prošlo više od tisuću planinara

Tragom prvog izleta HPD-a prošlo više od tisuću planinara

U nedjelju 17. svibnja, točno na dan kada je prije 140 godina održana prva "laznja" Hrvatskog planinskog družtva, više od tisuću planinara iz svih krajeva Hrvatske sudjelovalo je u tradicionalnom pohodu Tragom prvog izleta HPD-a po Samoborskom gorju. Pohod je započeo okupljanjem u Rudama, gdje je izveden kraći kulturno-umjetnički program, a planinarima su se uvodnim riječima obratili u ime grada Samobora Juro Horvat, dopredsjednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen te predsjednik HPS-a prof. dr. Hrvoje Kraljević.

Uspješno završen Pješačko planinarski pohod na Japetić

Uspješno završen Pješačko planinarski pohod na Japetić

Športska zajednica grada u suradnji sa Hrvatskim planinarskim društvom Jastrebarsko, organizirala je Pješačko planinarski pohod na Japetić. Lijepo vrijeme i vrlo dobra organizacija je u nedjelju 19. listopada okupila stotinjak planinara, sportaša, rekreativaca i zaljubljenika u prirodu.

Petorica naših članova u Alpama

Petorica naših članova u Alpama

Petorica članova našeg društva Jadranko Jug, Ivan Maleković, Ivan Adžija, Dražen Lovreček i Stjepan Volarić. na inicijativu Stjepana Volarića uputili su se u Švicarsku s ciljem uspona na Breithorn visok 4164 m. Na put do Zermatta krenuli su 1. rujna 2014. i tamo boravili 4 dana. Za aklimatizaciju su se popeli do planinarskog doma Hörnihütte 3260 m koji se nalazi u podnožju Matterhorna, jednog od najzahtjevnijih vrhova Europe. 

Uspon na Breithorn započeli su s Klein Matterhorna na visini 3883 m do kud su stigli žičarom. Do vrha Breithorna stigli su za dva i pol sata, uživajući u prekrasnim pogledima na alpske vrhove.

Velebitski planinarski put u pet dana

Velebitski planinarski put u pet dana

Karlo Lulić i Dražen Pulig, obojica članovi HPD-a Jastrebarsko obišli su 100 km dugačku dionicu Velebitskog planinarskog puta u samo pet dana. U nastavku pročitajte izvještaj Dražena Puliga.