Izvještaji s izleta :: Slovenija - Julijske Alpe, Mala Tičarica i Komna, 2.7.2017.

Samo se mazohisti i planinari mogu probuditi tako rano, da bi prije svitanja, u 4 ujutro krenuli na izlet.

Do parkirališta kod Koče pri Savici (653 m), stigli smo za cca 3 sata, nepun sat ranije nego je bilo planirano. Uz to smo imali vremena i za kratak predah na odmorištu s kojeg se, okupan prvim jutarnjim suncem, lijepo vidio Triglav (2864 mnv), ponos Julijskih Alpa. 

Slovenija - Julijske Alpe, Mala Tičarica i Komna, 2.7.2017.

Naš je vodič, Štef Volarić, za ovaj izlet odabrao Donju (Spodnju) Komnu (1520 mnv) i Malu Tičaricu (2071 mnv). Put nas je vodio uz Bledsko i Bohinjsko jezero, koji su prekrasnim vedutama izmamili naše fotografske naprave... Visoke šumovite stijene, zrcalile su se gotovo nestvarno na mirnoj površini jezera. Štefov vodički napor, da nam približi povijest Bledske tvrđave i kapelice, gotovo se izgubio u silini zvukova ushita, zbora od pedesetitri planinara...

Podijeljeni u dvije grupe, krenuli smo istovremeno od Koče pri Savici (653 m).

A GRUPA je svoj uspon nastavila preko Komarče do Črnog jezera (1319 m), potom do Koče pri Triglavskih jezera (1685 m) i do vrha Mala Tičarica (2071 m) s prekrasnim pogledom na Triglavska jezera i Triglav.  Dvadesetak planinara je uspješno savladalo ovaj uspon, u predviđenih 9 sati zahtjevnog hoda i uz dobru penjačku kondiciju.

B GRUPA, nas tridesetak, krenuli smo stazom iznad izvora Save Bohinjke. Stalni uspon, meka serpentina, nije zahtijevala veliku kondiciju, niti penjačku vještinu. Grupu je trebao voditi naš dragi Hogar (Ivan Lovrek) koji se zbog zdravstvenih tegoba ipak zadržao na začelju kolone. Nakon prvog vidika s pogledom na Bohinjsko jezero, kolona se razdvojila na manje grupice, koje su ovisno o kondiciji od markacijom najavljenih 2,5 sata (Slovenskog tempa), stigle u dom na Komni za cca 3-3,5 sata. Nakon kraćeg odmora, neki su otišli do Koče pod Bogatinom (1513 m), udaljene dvadesetak minuta laganog hoda od doma na Komni. Potica s pehtranom (gibanica s estragonom), kranjska kobasa i ostale delicije, bile su za neke preveliki izazov da bi se otputili dalje...

Sam dom se  nalazi na istočnom rubu visoravni Komne, koja se uzdiže strmo iznad Bohinjske doline. Izgrađen je 1936.g. Nakon što je spaljen početkom II svjetskog rata, ponovo je obnovljen i otvoren 1948., da bi zadnjom obnovom završenom 2005. kuća bila kompletno renovirana u skladu sa zahtjevima današnjih standarda.

S platoa oko doma, pruža se pogled na vijenac vrhova: na istoku kao na dlanu leži Bohinjsko jezero s Rudnicom na istočnoj strani jezera, Pokljuka se nalazi desno, a Jalovec na lijevoj strani doline. Na južnoj se strani razvukao greben donjih Bohinjskih planina, kojeg gledamo od Črne prsti  preko Rodice, Šije, Vogla, Škrbine, Podrte gore do Tolminskega Kuka i Mahavščka (Velikog Bogatina) i Bogatina, koji se već nalaze zapadno od doma. Iznad Bohinjskog jezera se prema Šiji diže Rjava skala sa Ski hotelom na Voglu. Pogled prema Tolminskom Kuku i Bogatinu zaustavlja se na valovitoj visoravni donje Komne; dok na zapadnoj strani, pogled seže kroz gornji dio Spodnje Komne i planine Na Kraju do prijevoja Vratca  (Bogatinsko sedlo) i na srednji vrh masiva Lanževice; na sjeveru su nad isotočnim dijelom Lepe Komne vrhovi u donjem dijelu grebena, koji se uzdiže na zapadnoj strani doline Triglavskih jezera. Desno se iz grebena na istočnoj strani doline izdižu Velika i Mala Tičarica, iza kojih se nazire i vrh Triglava. 

Svi smo se na kraju dana okupili na parkiralištu u predviđeno vrijeme, između 18:00 i 19:00 sati. Oni marljiviji su po povratku u dolinu, platili 3,00 €, da bi u dvadesetak minuta premjerili nebrojene stepenice do samog izvora Save Bohinjke. Dojmovi su različiti, obojeni umorom i ushitom istovremeno. 

Premda vidno umorni, našli smo snage za putno osvježenje prije nego smo sjeli u autobus, gdje nas je strpljivo čekala prekobrojna putnica u koferu... Smjestivši se udobno na Igorovom krilu, harmonika je rastegnula svoj mijeh, a pjesma se orila sve do Jaske. I kako je vidljivo na fotografijama, nekima to nije nimalo smetalo da spavaju dubokim snom u sred pjesme i svirke...

Točno u 23:00 sletjeli smo na Centralu. Dobro isplanirano, još bolje odrađeno.

Tanja Herr

Triglavska jezera, Mala Tičarica i Komna (02.07.2017.)

Objavljeno: 10.07.2017. 15:19 | Posljednja promjena:
Prijavite nepotpune ili netočne informacije
Vaši komentari

Austrija: Bischofshofen - Bad Gastein - Werfen

Austrija: Bischofshofen - Bad Gastein - Werfen

Koji uvod napraviti i što reći? Gledam izvještaje s ostalih izleta HPD-a Jastrebarsko i pokušavam dobiti inspiraciju da na najbolji način opišem svoj prvi izlet sa članovima spomenutog planinarskog društva. Dakle, prije par mjeseci suprug me obavijestio da smo postali članovi HPD Jastrebarsko, te da idemo malo do Austrije, tamo negdje u šestom mjesecu.

100 djece i roditelja na Zavižanu

100 djece i roditelja na Zavižanu

Nedjelja, 20. svibnja 2018. je dan koji će Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko dugo pamtiti. Rekordan broj planinara krenuo je na dva izleta. Jedan autobus prema Delnicama i okolnim vrhovima, a dva puna autobusa djece i roditelja na sjeverni Velebit.

Zimski uspon na Zavižan, 2018.

Zimski uspon na Zavižan, 2018.

Dogode se određeni trenuci u našim životima na koje nismo u mogućnosti utjecati i u kojima nam ni vlastito znanje, iskustvo pa ni hrabrost ne mogu biti od pomoći. Situacije u kojima se oslanjamo na ljude koji u tom trenu mogu i znaju bolje i više od nas. Sretni smo kada takve ljude imamo uz sebe.

Priča iz Austrije

Priča iz Austrije

Dugo očekivano jutro koje nas je trebalo ispratiti izvan lijepe naše nagoviještalo je da nas na našem planinarskom izletu očekuju dva prekrasan sunčana dana. A kako i ne bi kada smo uz jutarnja topla pozdravljanja poznatih i manje poznatih lica, spremanja stvari u autobus i iščekivanja nekih koji bi možda mogli malo i zakasniti donijeli toliko veselja i pozitivne energije koja nas je pratila do samog kraja.

Nepal trekking Annapurna Base Camp 2016.

Nepal trekking Annapurna Base Camp 2016.

Lidija Balija, članica HPD "Jastrebarsko", tijekom studenog posjetila je Nepal...

"Ovo putovanje sam čekala, ne biste vjerovali, punih 30 godina. Nepal je zemlja koju sam oduvijek osjećala kao svoju, meni blisku, jednostavno… da si pripadamo."

Dinara, 21. - 22.5.2016.

Dinara, 21. - 22.5.2016.

Jaskanski planinari nedavno su bili na najvišem vrhu Hrvatske, Dinari. Doživljaje s izleta pročitajte u nastavku...

Pohod na Čvrsnicu

Pohod na Čvrsnicu

Početkom kolovoza dvadesetak jaskanskih planinara uputilo se u Bosnu i Hercegovinu s ciljem uspona na Čvrsnicu i Vran. Doživljaje s četverodnevnog putovanja i planinarenja prenosi Ivan Lovrek - Hogar Strašni.

Mosor - Dani hrvatskih planinara, 20. - 22.6.2015.

Mosor - Dani hrvatskih planinara, 20. - 22.6.2015.

Članovi HPD Jastrebarsko i ove su godine organizirano pohodili Dane hrvatskih planinara kojih su organizatori i naši dragi domaćini bili članovi HPD-a Mosor iz Splita. O zahtjevnosti organizacije ove proslave govori činjenica da su Mosoraši u nekoliko akcija na rukama, tvoreći lanac, dopremili svu opremu, hranu i piće, agregat i sve ono što je bilo potrebno da se ova manifestacija održi. Livada nas je dočekala spremna, svježe pokošena i uredna, a vrijeme nas je poslužilo tako da nam je boravak na Mosoru bio i više nego ugodan. U ime HPD-a Jastrebarsko zahvaljujem na odličnoj organizaciji svim Mosorašima koji su na bilo koji način pomogli da se ova manifestacija održi. Osvrt na ovaj izlet srcem piše, a perom zapisuje naša Zdenka.

Tragom prvog izleta HPD-a prošlo više od tisuću planinara

Tragom prvog izleta HPD-a prošlo više od tisuću planinara

U nedjelju 17. svibnja, točno na dan kada je prije 140 godina održana prva "laznja" Hrvatskog planinskog družtva, više od tisuću planinara iz svih krajeva Hrvatske sudjelovalo je u tradicionalnom pohodu Tragom prvog izleta HPD-a po Samoborskom gorju. Pohod je započeo okupljanjem u Rudama, gdje je izveden kraći kulturno-umjetnički program, a planinarima su se uvodnim riječima obratili u ime grada Samobora Juro Horvat, dopredsjednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen te predsjednik HPS-a prof. dr. Hrvoje Kraljević.

Uspješno završen Pješačko planinarski pohod na Japetić

Uspješno završen Pješačko planinarski pohod na Japetić

Športska zajednica grada u suradnji sa Hrvatskim planinarskim društvom Jastrebarsko, organizirala je Pješačko planinarski pohod na Japetić. Lijepo vrijeme i vrlo dobra organizacija je u nedjelju 19. listopada okupila stotinjak planinara, sportaša, rekreativaca i zaljubljenika u prirodu.

Petorica naših članova u Alpama

Petorica naših članova u Alpama

Petorica članova našeg društva Jadranko Jug, Ivan Maleković, Ivan Adžija, Dražen Lovreček i Stjepan Volarić. na inicijativu Stjepana Volarića uputili su se u Švicarsku s ciljem uspona na Breithorn visok 4164 m. Na put do Zermatta krenuli su 1. rujna 2014. i tamo boravili 4 dana. Za aklimatizaciju su se popeli do planinarskog doma Hörnihütte 3260 m koji se nalazi u podnožju Matterhorna, jednog od najzahtjevnijih vrhova Europe. 

Uspon na Breithorn započeli su s Klein Matterhorna na visini 3883 m do kud su stigli žičarom. Do vrha Breithorna stigli su za dva i pol sata, uživajući u prekrasnim pogledima na alpske vrhove.

Velebitski planinarski put u pet dana

Velebitski planinarski put u pet dana

Karlo Lulić i Dražen Pulig, obojica članovi HPD-a Jastrebarsko obišli su 100 km dugačku dionicu Velebitskog planinarskog puta u samo pet dana. U nastavku pročitajte izvještaj Dražena Puliga.

Najave izleta

Noćni uspon na Japetić, 29. 12. 2018.

Noćni uspon na Japetić, 29. 12. 2018.

Subota, 29. 12. 2018. - organizira se tradicionalni noćni uspon na Japetić. Organizirani polazak je u 18h od restorana Šumski dvor u Sv. Jani. Zabava uz glazbeni sastav. Kuhano vino gratis! Zainteresirani mogu prenoćiti u pl. domu.