Putopisno predavanje Annapurna circuit

Pozivamo vas na putopisno predavanje Gordane Pavković Pasecky - Annapurna circuit koje će se održati u petak 18. siječnja 2019. s početkom u 19 sati u velikoj dvorani Centra za kulturu Jastrebarsko, Ulica Dr. Franje Tuđmana 9.

Putopisno predavanje Annapurna circuit

Masiv Annapurne čini niz fascinantnih planinskih vrhova u lancu Himalaje u Nepalu od kojih je najviši Annapurna I, s 8091 mnv, Annapurna II-IV i Annapurna Jug, zatim Gangapurna, Tilicho Peak, Machapuchare, Tukuche peak kao i drugi vrhovi koji bude strahopoštovanje, privlače alpiniste, planinare i avanturiste iz cijelog svijeta.

Sam masiv Annapurne i okolna područja zaštićeni su unutar 7629 km² (Annapurna Conservation Area Project, ACAP), prve i najveće zaštićene zone u Nepalu, utemeljene 1986. godine. Zaštićenom zonom Annapurne prolazi nekoliko značajnih staza za treking, uključujući i Annapurna Circuit, jednu od najpoznatijih na svijetu. Staze vode kroz različite klimatske zone i krajolike, zanimljiva sela, viseće mostove, morene, ledenjačke doline, sipare, strme litice i prijevoje, pustinjsku golet, uz budističke molitvene mlinove i chortane, hinduističke hramove, divlje rijeke i tople izvore. Putem se upoznaju različite kulture i običaji, različiti narodi, a sam treking nije samo uobičajeno pješačenje nego i intenzivno duhovno iskustvo.

U listopadu i studenom 2018. naša je Gordana propješačila najzanimljivije treking rute u masivu Annapurne: 

- Annapurna circuit trek s pohodom na Tilicho jezero - popularni kružni put oko masiva Annapurne u trajanju od 18 dana. Kružna staza se penje do 5416 mnv, na Thorong La Pass, ledenjački prijevoj na južnom rubu tibetanskog platoa, prelazi dvije različite riječne doline, prolazi Donjim Mustangom i u cijelosti okružuje masiv. 

- Annapurna bazni kamp trek (ABC), vezno preko Poon Hilla, u trajanju od 8 dana. Slikoviti put preko tisuća stepenica do „svetišta“ Annapurne, baznog ishodišta mnogih ekspedicija prema vrhu.

Ovim je putovanjem Gordana prije svega sebi dokazala da vrijedi vjerovati i truditi se da se snovi ispune. Svima nam je naime unutar jaskasnkih planinarskih krugova poznato koliko je Gordana priželjkivala ovo iskustvo, stoga sa nestrpljenjem očekujemo da nam ispriča svoje doživljaje i nezaboravna iskustva koja su obilježila njeno putovanje.

Zahvaljujemo ispred Hrvatskog planinarskog društva i Centru za kulturu Jastrebarsko, sa ravnateljicom Nikolinom Ribarić što su prepoznali vrijednost ovog putopisnog predavanja i pomogli nam oko organizacije. Vidimo se u Centru za kulturu, velika dvorana 18. siječnja.

Namaste !

Objavljeno: 02.01.2019. 21:37 | Posljednja promjena: 02.01.2019. 21:36
Prijavite nepotpune ili netočne informacije
Vaši komentari

Najave izleta

Italija, 20. - 23.6.2019.

Italija, 20. - 23.6.2019.

Sva slobodna mjesta su popunjena.

Četverodnevni izlet u Italiju. Monte Piana, Tre cime di Lavaredo, Monte Paterno, Dürrenstein, Punta Roca.

Velebit - Visočica, 2.6.2019.

Velebit - Visočica, 2.6.2019.

Sva slobodna mjesta su popunjena.

Nedjelja, 2.6.2019. - izlet kombijem na Visočicu. Visočica je istaknut vrh osovljen nad strmom ličkom padinom Velebita visine 1615 m. Zahvaljujući svojem položaju, to je jedan od najljepših vidikovaca na Velebitu. Cijena izleta za članove društva iznosi 130kn. Ograničeno na 18 sudionika.

Jaskanski planinarski put, 8. - 9.6.2019.

Jaskanski planinarski put, 8. - 9.6.2019.

Subota i nedjelja, 8. i 9.6.2019. - obilazak Jaskanskog planinarskog puta, povodom 40. obljetnice, biti će iznimno nešto drugačiji. U Novom Selu Okićkom uz gromoglasni pucanj ispratit će nas Kuburaška udruga „Okić“, a na Japetiću očekuje nas nastup pjevačkog zbora Ivan pl. Zajc iz Zagreba. Stari grad Okić ovog puta nećemo obilaziti, ali će se obilazak JPP-a priznati i bez ove kontrolne točke.