Radne akcije :: Piramida opet sjaji

U samo dva dana, 10. i 11. svibnja, marljivi jaskanski planinari uspjeli su u potpunosti premazati piramidu na Japetiću, te joj podariti novi sjaj. Ova, više nego uspješna, radna akcija obavljena je zahvaljujući izuzetnom odazivu planinara, besprijekornoj organizaciji i vrijednim rukama svih koji su se odvažili priključiti.

Boju je donirao:

 

 

 

Piramida opet sjaji

Organizacija akcije počela je nekoliko mjeseci ranije. Prva zamisao bila je akciju realizirati tijekom nekoliko vikenda, kako se to obično radilo ranijih godina, no ovaj put odlučili smo obaviti sve ili veći dio u jednom vikendu. Iako smo se nadali tome, malo tko je vjerovao da ćemo uspjeti napraviti sav posao.

Brižna organizacija koja je uključivala traženje donatora za boju i novčana sredstva, kupnju i posudbu alata, opreme i pribora, nabavu namirnica i traženje dobrovoljaca bio je prvi korak prema uspjehu. Čekalo se samo lijepo vrijeme, a nebo nam je ovog puta zaista bilo naklonjeno.

Ranom zorom u subotu sve stvari utovarene su u dva kombija koja su krenula iz Jaske prema Japetiću. Putem je utovaren pijesak i kamenje koje je kasnije ugrađeno u novu stepenicu. Nas desetak okupilo se podno piramide oko 9 sati. Kako prilaz vozilima nije moguć, morali smo sve stvari odnijeti pedesetak metara uzbrdo do piramide. Iza jutarnje rakijice krenuli smo sa čišćenjem granja i drveća u neposrednoj bilzini piramide kako bi omogućili lakši pristup i napravili grede po kojima smo se penjali s vanjske strane.

Dio ekipe već je strugao komadiće stare nabubrene boje i pripremalo piramidu za bojanje. Iako su sve brusilice i čelične četke bile u upotrebi činilo se da napredujemo dosta sporo. Negdje oko podneva počelo je premazivanje ostruganih dijelova temeljnom bojom, od vrha prema dolje, dok su se donji dijelovi i dalje strugali i čistili.

Pauza za ručak dobro je došla. Malo odmora i fina hrana dali su nam novu snagu. Pristiglo je i pojačanje pa je iskorištena prilika da se detaljnije počiti okoliš oko piramide. Do kraja dana temeljnom bojom bila su premazana sva kritična mjesta, a u zelenu boju prefarbana kupola piramide i dvije vanjske strane. Od velike pomoći bio je kompresor pomoću kojeg su prešpricana teško dostupna mjesta i donja strana gazišta. Umorni od cjelodnevnog rada (g)radilište smo "zatvorili" u 20 sati. Dio planinara otišao je kući, a dio na večeru i spavanje u planinarski dom.

Sunčano nedjeljno jutro ulijevalo je optimizam. Oko pola 10 nastavili smo s radom, pojačani novim snagama. Brojni planinari koji su dolazili s namjerom da se popnu na piramidu, na žalost, bili su uskraćeni za ovo zadovoljstvo. Naše kuharice pripremale su fini gulaš kraj piramide pa smo ovaj put imali ručak u prirodi. Deset ljudi farbalo je bez prestanka po cijeloj piramidi. Netko s kistom, netko s valjkom, Štef s kompresorom. Radilo se bez prestanka, a nebrojene plohe su sve brže poprimale zelenu boju. Zadnji potezi kistom povučeni su oko 15 sati. Preostalo nam je sagraditi jednu stepenicu i popraviti postojeće, te impregnirati betonska postolja. Sve je završeno nešto nakon 16 sati. Izmoreni, ali sretni gledali smo novi sjaj naše piramide i nazdravili uspješnoj radnoj akciji.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali na akciji i koji su na bilo koji način pomogli da se ona realizira. Isto tako zahvaljujemo tvrtki Chromos boje i lakovi d.d. na donaciji boje.

Sudionici:

 1. Dražen Lovreček
 2. Zvonimir Plantaš
 3. Stjepan Pažulinec
 4. Ivan Lovrek
 5. Zlatko Gustetić
 6. Dubravka Županić
 7. Josip Falica
 8. Igor Plantaš
 9. Ivan Uremović
 10. Božidar Malešić
 11. Ivan Baloban
 12. Željko Mrakužić
 13. Zoran Košćec
 14. Karlo Lulić
 15. Mirko Fabijanić
 16. Marko Mikloušić
 17. Dražen Pulig
 18. Alojzija Boričević
 19. Katarina Lovreček
 20. Valentina Pinturić
 21. Mia Šamec
 22. Nevenka Celić
 23. Dragica Pažulinec
 24. Dragica Plantaš
 25. Branka Lovreček
 26. Dijana Šamec Jurmanović   

Bojanje piramide (10. - 11.05.2008.)

Objavljeno: 12.05.2008. 20:38 | Posljednja promjena: 15.11.2011. 12:28
Prijavite nepotpune ili netočne informacije
Vaši komentari

Poziv na radnu akciju uređenja JPP-a od Okića do Poljanica, 21.3.2020.

Poziv na radnu akciju uređenja JPP-a od Okića do Poljanica, 21.3.2020.

Obavijest o odgodi društvenih aktivnosti.

U subotu 21. ožujka organizira se radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta na dionici od Okića do Poljanica. Akcija uključuje čišćenje i markiranje planinarske staze preko grebena Plešivice te brušenje i bojanje piramide na vrhu Plešivice.

Molimo zainteresirane da obavezno najave svoj dolazak na 098 246 221 (Jadranko) ili mailom na hpd.jastrebarsko@gmail.com radi grupiranja i podjele zaduženja, najkasnije do srijede 18.3.

Detaljan plan rada i raspored biti će objavljen dva dana prije radne akcije.

Očekivano vrijeme početka akcije je 8 sati. Od alata ponijeti rukavice, stariju odjeću, škare ili pilicu. U slučaju najave lošeg vremena alternativni termin je 4.4.2020.

Poziv na radnu akciju 12. listopada 2019.

Poziv na radnu akciju 12. listopada 2019.

Pozivamo zainteresirane da se u subotu, 12. listopada 2019. uključe u radnu akciju uređenja planinarskih puteva u Slapnici. Cilj akcije je urediti prilaz slapu Brisalo i dijelove kroz kanjoj Pećnika na putu prema Zidanim pećinama.

Prijave na hpd.jastrebarsko@gmail.com ili 098/356 386, Dražen Lovreček.

Potrebno je ponijeti radne rukavice, ručnu pilicu ili škare. Polazak na akciju je u 7:30 s Centrale.

Nova sobna vrata na spavaonicama u pl. domu Žitnica

Nova sobna vrata na spavaonicama u pl. domu Žitnica

Tijekom rujna, kroz nekoliko radnih akcija, vrijedni članovi HPD Jastrebarsko zamijenjenili su sedam sobnih vrata na katu planinarskog doma Žitnica na Japetiću. Radovi su uključivali demontažu starih vrata, dopremu i montažu novih, višestruki premaz i uređenje zidova oko vrata. U radnim akcijama sudjelovali su Jadranko Šeper, Ivica Mihaljević, Manuela Budišćak, Zvonimir Plantaš i Bernard Wagner. Zahvaljujemo svim sudionicima na trudu i vremenu!

Uspješna radna akcija

Uspješna radna akcija

U nedjelju, 15.9.2019. vrijedni planinari očistili su i obnovili markacije na Jaskanskom planinarskom putu. Uređena je dionica od Pećna do Zečaka. Na radnoj akciji sudjelovali su Dražen Lovreček, Dijana Šamec Jurmanović, Vito Jurmanović, Antonio Pinturić, Ivica Mihaljević, Blaženka i Ivica Kelečić, Marijana i Drago Valečić, Bernard Wagner, a ručak pripremili Vlado Delić, Dragica i Zvonimir Plantaš.

Zahvaljujemo svima na trudu i radu!

Poziv na radnu akciju 13. i 14. rujna 2019.

Poziv na radnu akciju 13. i 14. rujna 2019.

Pozivamo zainteresirane da se u petak i subotu, 13. i 14. rujna 2019., uključe u radnu akciju na planinarskom domu Žitnica. Cilj akcije je obojati unutarnja vrata na katu i urediti zidove oko štokova. Prijave na zvonimir.plantas@gmail.com ili 098/392 646, Zvonimir Plantaš.

U planu je uklanjanje kamina iz spavaćih soba. Ukoliko nekome od članova treba, može besplatno preuzeti elemente kamina.  

Poziv na radnu akciju uređenja planinarskih putova 15.9.2019.

Poziv na radnu akciju uređenja planinarskih putova 15.9.2019.

Pozivamo članove društva da se uključe u markacističku akciju, u nedjelju 15. rujna 2019. godine. Planira se čišćenje i obnova markacija na dionici Jaskanskog planinarskog puta od Zidanih pećina do Zečaka. Molimo sve koji planiraju sudjelovati u akciji da se prijave najkasnije do četvrtka 12.9. putem e-maila hpd.jastrebarsko@gmail.com ili Draženu 098 356 386

Polazak je u 7:30 s parkirališta kod Centrale, autima se prevozi do Pećna.

Završen projekt "Uređenje planinarske infrastrukture na području Samoborskog gorja"

Završen projekt "Uređenje planinarske infrastrukture na području Samoborskog gorja"

18. travnja 2018. datum je naše prijavnice na Javni natječaj za financiranje programa i projekata udruga i drugih neprofitnih organizacija u području zaštite okoliša i prirode u 2018. godini, a koji raspisuje  i financira Zagrebačka županija. Prvi je to takav projekt na koji smo aplicirati našu viziju, ali isto tako projekt koji smo u subotu 11. svibnja 2019. uspješno i dovršili.

Radna akcija postavljanja putokaza, 11.5.2019.

Radna akcija postavljanja putokaza, 11.5.2019.

U subotu 11. svibnja organizira se radna akcija postavljanja putokaza te čišćenja i markiranja planinarskih staza.

Okupljanje je na parkiralištu na Centrali u 8 sati. Prijevoz osobnim autima. Molimo zainteresirane da obavezno najave svoj dolazak na 098 246 221 (Jadranko) ili mailom na hpd.jastrebarsko@gmail.com radi podjele na grupe i podjele zaduženja.

Od alata ponijeti ključ 17, rukavice, stariju odjeću, škare ili pilicu.

Markacistička radna akcija uspješno završena

Markacistička radna akcija uspješno završena

Radnom akcijom članova HPD-a Jastrebarsko očišćene su i markirane dionice Jaskanskog planinarskog puta: Brajka - Višoševićev mlin - Grabarak - pl. dom Žitnica - vrh Japetić - dio spusta prema Velikim Vratima i dionica Poljanice - Marićkin mlin. Na akciji su sudjelovali: Jadranko Šeper, Ivica Mihaljević, Damir Stunja, Drago Knezović, Ivica Banjavčić, Nikolina, Petra i Roland Vučinić, Petra Baloban, Manuela Budišćak, Snježana Rubinić, Dražen Lovreček, Mislav Ribar, Alen Samac, Krunoslav Jurkovac, Ivo Karača, Zvonimir i Igor Plantaš, Marko Mikloušić, Bernard Wagner, Vlado Delić, Mia Stošić i Tin Strahija. Hvala svima na trudu i vremenu!

Poziv na radnu akciju uređenja planinarskih putova 29.9.2018.

Poziv na radnu akciju uređenja planinarskih putova 29.9.2018.

Okupljanje sudionika radne akcije je u subotu u 7:30 na Centrali. Ponijeti radne rukavice, po mogućnosti sjekiricu ili preklopnu ručnu pilu.

Pozivamo članove društva da se uključe u markacističku akciju koja će se organizirati u subotu 29. rujna 2018. Prijave se primaju najkasnije do četvrtka 27.9. putem e-maila hpd.jastrebarsko@gmail.com. Ovisno o broju prijavljenih definirat će se detaljan plan akcije i zaduženja. 

Radne akcije na planinarskom domu Žitnica

Radne akcije na planinarskom domu Žitnica

U dvije radne akcije 27.7. i 3.8. na planinarskom domu Žitnica na Japetiću obojana je sva stolarija u prizemlju, ograda na terasi, pod i rukohvat na balkonu. Obrađene su špalete na ulaznim vratima i u dežurani te su sanirane pukotine na terasi. Zahvaljujemo vrijednim planinarima koji su sudjelovali u akcijama - Ivica Banjavčić, Manuela Budišćak, Danijel Dimnjaković, Miljenko Lacković, Dragica i Zvonimir Plantaš i Ana Ringel.

Poziv na radnu akciju bojanja stolarije 3.8.

U petak 3. kolovoza 2018. nastavlja se prošlotjedna akcija bojanja stolarije na planinarskom domu Žitnica. Molimo zainteresirane za sudjelovanje na radnoj akciji da se prijave na broj 098/392 646, Zvonimir Plantaš.