Radne akcije :: Piramida opet sjaji

U samo dva dana, 10. i 11. svibnja, marljivi jaskanski planinari uspjeli su u potpunosti premazati piramidu na Japetiću, te joj podariti novi sjaj. Ova, više nego uspješna, radna akcija obavljena je zahvaljujući izuzetnom odazivu planinara, besprijekornoj organizaciji i vrijednim rukama svih koji su se odvažili priključiti.

Boju je donirao:

 

 

 

Piramida opet sjaji

Organizacija akcije počela je nekoliko mjeseci ranije. Prva zamisao bila je akciju realizirati tijekom nekoliko vikenda, kako se to obično radilo ranijih godina, no ovaj put odlučili smo obaviti sve ili veći dio u jednom vikendu. Iako smo se nadali tome, malo tko je vjerovao da ćemo uspjeti napraviti sav posao.

Brižna organizacija koja je uključivala traženje donatora za boju i novčana sredstva, kupnju i posudbu alata, opreme i pribora, nabavu namirnica i traženje dobrovoljaca bio je prvi korak prema uspjehu. Čekalo se samo lijepo vrijeme, a nebo nam je ovog puta zaista bilo naklonjeno.

Ranom zorom u subotu sve stvari utovarene su u dva kombija koja su krenula iz Jaske prema Japetiću. Putem je utovaren pijesak i kamenje koje je kasnije ugrađeno u novu stepenicu. Nas desetak okupilo se podno piramide oko 9 sati. Kako prilaz vozilima nije moguć, morali smo sve stvari odnijeti pedesetak metara uzbrdo do piramide. Iza jutarnje rakijice krenuli smo sa čišćenjem granja i drveća u neposrednoj bilzini piramide kako bi omogućili lakši pristup i napravili grede po kojima smo se penjali s vanjske strane.

Dio ekipe već je strugao komadiće stare nabubrene boje i pripremalo piramidu za bojanje. Iako su sve brusilice i čelične četke bile u upotrebi činilo se da napredujemo dosta sporo. Negdje oko podneva počelo je premazivanje ostruganih dijelova temeljnom bojom, od vrha prema dolje, dok su se donji dijelovi i dalje strugali i čistili.

Pauza za ručak dobro je došla. Malo odmora i fina hrana dali su nam novu snagu. Pristiglo je i pojačanje pa je iskorištena prilika da se detaljnije počiti okoliš oko piramide. Do kraja dana temeljnom bojom bila su premazana sva kritična mjesta, a u zelenu boju prefarbana kupola piramide i dvije vanjske strane. Od velike pomoći bio je kompresor pomoću kojeg su prešpricana teško dostupna mjesta i donja strana gazišta. Umorni od cjelodnevnog rada (g)radilište smo "zatvorili" u 20 sati. Dio planinara otišao je kući, a dio na večeru i spavanje u planinarski dom.

Sunčano nedjeljno jutro ulijevalo je optimizam. Oko pola 10 nastavili smo s radom, pojačani novim snagama. Brojni planinari koji su dolazili s namjerom da se popnu na piramidu, na žalost, bili su uskraćeni za ovo zadovoljstvo. Naše kuharice pripremale su fini gulaš kraj piramide pa smo ovaj put imali ručak u prirodi. Deset ljudi farbalo je bez prestanka po cijeloj piramidi. Netko s kistom, netko s valjkom, Štef s kompresorom. Radilo se bez prestanka, a nebrojene plohe su sve brže poprimale zelenu boju. Zadnji potezi kistom povučeni su oko 15 sati. Preostalo nam je sagraditi jednu stepenicu i popraviti postojeće, te impregnirati betonska postolja. Sve je završeno nešto nakon 16 sati. Izmoreni, ali sretni gledali smo novi sjaj naše piramide i nazdravili uspješnoj radnoj akciji.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali na akciji i koji su na bilo koji način pomogli da se ona realizira. Isto tako zahvaljujemo tvrtki Chromos boje i lakovi d.d. na donaciji boje.

Sudionici:

 1. Dražen Lovreček
 2. Zvonimir Plantaš
 3. Stjepan Pažulinec
 4. Ivan Lovrek
 5. Zlatko Gustetić
 6. Dubravka Županić
 7. Josip Falica
 8. Igor Plantaš
 9. Ivan Uremović
 10. Božidar Malešić
 11. Ivan Baloban
 12. Željko Mrakužić
 13. Zoran Košćec
 14. Karlo Lulić
 15. Mirko Fabijanić
 16. Marko Mikloušić
 17. Dražen Pulig
 18. Alojzija Boričević
 19. Katarina Lovreček
 20. Valentina Pinturić
 21. Mia Šamec
 22. Nevenka Celić
 23. Dragica Pažulinec
 24. Dragica Plantaš
 25. Branka Lovreček
 26. Dijana Šamec Jurmanović   

Bojanje piramide (10. - 11.05.2008.)

Objavljeno: 12.05.2008. 18:38 | Posljednja promjena: 27.03.2021. 23:22
Prijavite nepotpune ili netočne informacije
Vaši komentari

Radna akcija uređenja prilaza slapu Brisalo, 18.12.2021.

Radna akcija uređenja prilaza slapu Brisalo, 18.12.2021.

U subotu 18. prosinca organizira se radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta na dionici između Matinog mosta i slapa Brisalo. U planu je izrada rukohvata i zemljanih stepenica.

Potrebno je ponijeti nešto od ručnog alata - lopata, motika ili grebenička, teži čekić, pila. Od opreme radne rukavice, radnu odjeću i gumene čizme.

Okupljanje je na Centrali u 8 sati. Prijevoz osobnim autima. Molimo zainteresirane da obavezno najave svoj dolazak na 098 246 221 (Jadranko) ili mailom na hpd.jastrebarsko@gmail.com.

Uspješna radna akcija uređenja prilaza Frajlinom mostu

Uspješna radna akcija uređenja prilaza Frajlinom mostu

U četvrtak, 18.11.2021. održana je radna akcija u kojoj je sudjelovalo 14 članova HPD Jastrebarsko. U akciji je uređen prilaz Frajlinom mostu koji se nalazi na dionici Jaskanskog planinarskog puta između Popovog Dola i Okića. Izradom četrdesetak stepenica i rukohvata olakšan je prolazak najstrmijim i često skliskim dijelovima puta.

Sponzor: DIR 

Radna akcija uređenja prilaza Frajlinom mostu, 18.11.2021.

Radna akcija uređenja prilaza Frajlinom mostu, 18.11.2021.

U četvrtak 18. studenog organizira se radna akcija uređenja prilaza Frajlinom mostu na dionici između Popovog dola i starog grada Okića. U planu je izrada rukohvata i zemljanih stepenica na prilazu mostu.

Potrebno je ponijeti nešto od ručnog alata - lopata, motika ili grebenička, teži čekić, pila. Od opreme radne rukavice, radnu odjeću i gumene čizme.

Okupljanje je u Klinča Selima u 8 sati. Prijevoz osobnim autima. Molimo zainteresirane da obavezno najave svoj dolazak na 098 246 221 (Jadranko) ili mailom na hpd.jastrebarsko@gmail.com.

Poziv na radnu akciju uređenja planinarskih puteva oko Okića, 19.6.2021.

Poziv na radnu akciju uređenja planinarskih puteva oko Okića, 19.6.2021.

Radna akcija se odgađa. Novi termin biti će objavljen uskoro.

U subotu, 19. lipnja organizira se radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta u okolici Okića. 

Molimo zainteresirane da obavezno najave svoj dolazak na 098 246 221 (Jadranko) ili mailom na hpd.jastrebarsko@gmail.com radi grupiranja i podjele zaduženja, najkasnije do Skupštine, 18.6.

Okupljanje u 9 sati na autobusnoj stanici u Novom Selu Oklićkom. Od alata ponijeti rukavice, stariju odjeću, škare, pilicu ili krampicu.

Srušena drvarnica pokraj planinarskog doma na Japetiću

Srušena drvarnica pokraj planinarskog doma na Japetiću

U subotu, 27.3.2021. srušena je stara drvarnica na zapadnoj livadi pokraj planinarskog doma Žitnica na Japetiću. Ova brvnara, sagrađena 1984. godine, služila je kao spremište za postrojenje ski vučnice, a kasnije kao drvarnica. U radnoj akciji rušenja sudjelovali su Vlado Delić, Ivo Karača, Miljenko Petrović, Bernard Wagner, Zvonimir i Igor Plantaš.

Zanimljivo, u radnoj akciji istog vikenda prije točno dvanaest godina, srušena je tadašnja drvarnica u sklopu priprema za Dane hrvatskih planinara na Japetiću.

Poziv na radnu akciju rušenja drvarnice, 27.3.2021.

Poziv na radnu akciju rušenja drvarnice, 27.3.2021.

U subotu 27. ožujka 2021. organizira se radna akcija rušenja drvarnice kod planinarskog doma Žitnica na Japetiću.

Molimo zainteresirane da obavezno najave svoj dolazak na 098 392 646 (Zvonimir Plantaš) ili mailom na zvonimir.plantas@gmail.com najkasnije do četvrtka 25.3.

Polazak na radnu akciju je u 9 sati s Centrale ili u 9:15 s Frgolovca. Ponijeti rukavice i radnu odjeću. U slučaju kiše akcija se odgađa.

Poziv na radnu akciju košnje oko piramide na Japetiću 10.7.2020.

Poziv na radnu akciju košnje oko piramide na Japetiću 10.7.2020.

Pozivamo članstvo da se uključi u radnu akciju košnje trave oko piramide u petak 10.7.2020. Okupljanje je u 17:00 na Centrali ili u 17:30 kod piramide na Japetiću. Od alata potrebno je ponijeti flaksericu i pripadajuću opremu. Osigurano je gorivo te prijevoz alata i opreme kombijem od Centrale do Japetića.

Prijave i informacije: hpd.jastrebarsko@gmail.com ili 098/246-221 (Jadranko).

Poziv na radnu akciju uređenja JPP-a od Okića do Poljanica, 24.5.2020.

Poziv na radnu akciju uređenja JPP-a od Okića do Poljanica, 24.5.2020.

U nedjelju 24. svibnja organizira se radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta na dionici od Okića do Poljanica. Akcija uključuje čišćenje i markiranje planinarske staze preko grebena Plešivice te brušenje i bojanje piramide na vrhu Plešivice.

Molimo zainteresirane da obavezno najave svoj dolazak na 098 246 221 (Jadranko) ili mailom na hpd.jastrebarsko@gmail.com radi grupiranja i podjele zaduženja, najkasnije do srijede 20.5.

Očekivano vrijeme početka akcije je 8 sati. Od alata ponijeti rukavice, stariju odjeću, škare ili pilicu.

Poziv na radnu akciju 12. listopada 2019.

Poziv na radnu akciju 12. listopada 2019.

Pozivamo zainteresirane da se u subotu, 12. listopada 2019. uključe u radnu akciju uređenja planinarskih puteva u Slapnici. Cilj akcije je urediti prilaz slapu Brisalo i dijelove kroz kanjoj Pećnika na putu prema Zidanim pećinama.

Prijave na hpd.jastrebarsko@gmail.com ili 098/356 386, Dražen Lovreček.

Potrebno je ponijeti radne rukavice, ručnu pilicu ili škare. Polazak na akciju je u 7:30 s Centrale.