Najave izleta :: Otok Rab, 6. - 7.11.2021.

Subota i nedjelja, 6. - 7.11.2021. - dvodnevni izlet na otok Rab - vrh Kamenjak (408 m) HPO KT 15.4. Cijena za članove društva je 480 kn.

Otok Rab, 6. - 7.11.2021.

Organizator
Jadranko Šeper, 098 246 221

Prijevoz
Dva kombi vozila, 18 mjesta

Prijave
Zbog ograničenosti kapaciteta smještaja i nemogućnosti bezuvjetne rezervacije pansiona prijave se primaju kod blagajnice Dijane Šamec Jurmanović u Cvjetnom atelieru "Dijana" najkasnije do četvrtka 21.10.2021. ili do popunjenja slobodnih mjesta, uz uplatu 480 kn. Cijena pokriva troškove prijevoza, karte za trajekt, jedno noćenje sa večerom i doručkom i lokalni transport. U slučaju manjeg broja prijava, izlet će se organizirati sa dva kombi vozila. Prednost prvenstva određuje redoslijed uplata kotizacija.

Plan izleta 
Subota, 6. studenog

  • 04:50h - polazak s okretišta autobusa u Klinča Selima, Amruševa ulica
  • 05:00h - polazak s parkirališta u Ulici bana Josipa Jelačića (kod Centrale)
  • 08:00h - Stinica - trajekt za Rab
  • Grupa A
  • Grupa B
  • 17:30h smještaj u pansionu
  • večera, slobodno vrijeme

Nedjelja, 7. studenog

  • 7:30h - doručak
  • 9:30h - Supetarska Draga - Lopar - Premužićevom stazom
  • 13:00h spust u Lopar, transfer do Stinice, povratak u Jastrebarsko
  • očekivani povratak oko 21h


Opis

Iako se otok Rab ne ističe svojim visokim vrhom poput Brača (780 m) ili Cresa (639 m), uspon na Kamenjak (408 m) od trajektne luke Mišnjak vrlo je zahtjevan. Vrlo težak teren, ljuti krš, nedostatak vode i visoke temperature ljeti su posebno veliki izazov za ovu dugačku turu. U prvom se danu akumulira preko 1000 m uspona, a najstrmiji dio počinje na otprilike sedmom kilometru podno vrha Srednjak, od ukupno petnaestak koliko prvog dana treba prijeći. Zbog toga ovu turu preporučamo kondicijski pripremljenim i spretnim hodačima. Sa druge strane cijeli se dan otvaraju veličanstveni pogledi na Velebit i Goli otok, uvale Mag, Tunera, Valdiškala i nebrojene kamene čunjeve na samom vrhu Kamenjak. Prelasci i provlačenja kroz arhitekturu suhozida kao i grebenska planinarska staza koja se gotovo cijelim otokom proteže iznad same linije obale nezaboravan je doživljaj vrijedan posjeta ovom otoku. Građena staza - Tomašićev put, iz 1932. godine (nazvan po dr. Tomašiću, prvom predsjedniku PD Kamenjak) povezuje vrh  Kamenjak  i Rapsko polje a prolazi kroz naselje Mundanije. 

Petnaestak minuta nakon vrha sa desne strane pogled osvaja kamena gradina, Tomašićeva vidilica. Odavde se pruža jedinstven pogled na grad Rab, park šumu Komrčar, dominantni greben Osorščice na Lošinju, a u nedalekom Kamporu nalaze se i ostatci malo poznatog talijanskog koncentracijskog logora Rab.

Drugi dan manje je zahtjevan. Iz Supetarske Drage lijepo obnovljenom trasom Premužićeve staze koja svojom gradnjom neodoljivo podsjeća na velebitsku Premužićku kroz interesantne krećemo put Camping resorta San Marino. Manje poznat podatak je da je Ante Premužić i na Rabu ostavio svoj veliki pečat. U ovom mirnijem i zelenijem dijelu otoka Raba poučne table prate nas do kraja naše dionice, a put je vrlo ugodan. Dolaskom na Rajsku plažu u Loparu u dva dana smo prošli gotovo cijeli otok. 

Oprema
Standardna planinarska, hodački štapovi, ponijeti dovoljno vode.

Ostalo
Prehrana iz ruksaka tijekom ture u oba dva dana. Organizirana večera u subotu, kao i doručak u nedjelju. Noćenje u dvo i trokrevetnim sobama u cijeni izleta.

Svi sudionici izleta dužni su se pridržavati epidemioloških preporuka i naputaka HZJZ-a koje propisuju osiguranje općih i posebnih higijenskih i sigurnosnih uvjeta u svezi suzbijanja pandemije COVID-19 https://www.hzjz.hr/sluzbaepidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

Napomena

Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost te da će se pridržavati plana izleta i odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjena i dopuna plana prema uvjetima na terenu.
U izletima koje organizira HPD Jastrebarsko mogu sudjelovati isključivo članovi planinarskih udruga. Članom planinarske udruge u Republici Hrvatskoj smatra se svaki planinar s važećom jedinstvenom članskom iskaznicom i plaćenom članarinom za tekuću godinu.

Objavljeno: 08.10.2021. | Posljednja promjena: 25.10.2021.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Najave izleta

Učka, Kremenjak 16.03.2024.

Učka, Kremenjak 16.03.2024.

Subota, 16.3.2024. - izlet autobusom na Učku s obilaskom vrhova Kremenjak (827 m) i Brgud (874 m). Cijena izleta za članove društva je 25 eura. Izlet je namijenjen polaznicima pl. škole, ali mogu sudjelovati i ostali članovi društva.

Hahlić, 24.3.2024.

Hahlić, 24.3.2024.

Postoji mogućnost ručka (grah) u pl. domu Hahlić. Ima još slobodnih mjesta, javite se organizatoru.

Nedjelja, 24.3.2024. - izlet autobusom na Grobničke Alpe u zaleđu Rijeke. Cijena izleta za članove društva je 20 eura. Izlet je namijenjen polaznicima pl. škole, ali mogu sudjelovati i ostali članovi društva.