Doček zime na Japetiću

U nedjelju 21. prosinca 2014. Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko po prvi puta je organiziralo doček zime u planinarskom domu Žitnica na Japetiću. Bila je to prilika spojiti podjelu prvih priznanja obilaznice "4 godišnja doba na Japetiću" i podjelu diploma polaznicima planinarske škole.

Doček zime na Japetiću

Iako je izostao snijeg kao simbol zime, prekrasan sunčani dan i neobično visoka temperatura za ovo doba godine privukli su dvjestotinjak planinara na Japetić. Osim u zrakama sunca i dobrom planinarskom društvu moglo se uživati i u nesvakidašnjem pogledu na slovenske planine - Julijske i Kamniške alpe te Triglav.

Od jutra je Bernard Wagner, idejni začetnik i administrator obilaznice "4 godišnja doba na Japetiću", dočekivao planinare, ovjeravao dnevnike i dijelio spomen značke vjernim posjetiteljima Japetića. Kako je obilaznica otvorena na Praznik rada 2014. godine, dolaskom zime završen je ciklus četiri godišnja doba i prvi obilaznici stekli su uvjete za priznanje. Preko 60 planinara iz cijele Hrvatske primilo je spomen značku na prvi dan zime.

Prisutni su mogli kupiti knjigu "Jaskanska planinarska priča" autora Ive Karače koji je dobitnik nagrade HPS-a za najuspješniji doprinos u hrvatskoj planinarskoj publicistici u 2014. godini.

Oko 11 sati ispred planinarskog doma započela je podjela diploma polaznicima opće planinarske škole. Trinaest planinarki i dvadeset planinara primilo je diplome kao dokaz uspješno usvojenog programa škole.

Tijekom nešto više od dva mjeseca edukacije održano je dvadeset sati predavanja i organizirano šest izleta. Polaznici su naučili kako se pripremiti i opremiti za izlete, na koji se način kretati po raznim terenima, kako se osigurati na zahtjevnim usponima te kako koristiti tehničku opremu. Imali su prilike čuti zanimljivosti iz povijesti, geografije, meteorologije i speleologije. Kako pomoći unesrećenom i pozvati pomoć. Uvježbali su vezivanje čvorova i njihovu primjenu te naučili kako koristiti kompas i kartu za orijentaciju i kretanje po nepoznatom terenu.

Zahvaljujem predavačima koji su nesebično prenosili svoje znanje i iskustvo školarcima - voditelj škole Dražen Lovreček, predavači Mirko Kos, Ivo Karača, Gordana Pavković Pasecky, Bernard Wagner (HPD Jastrebarsko), Daniel Fabijanić i Ivan Šeperić Grdiša (Orijentacijski klub Jelen, Jastrebarsko), Alan Čaplar (HPD Željezničar, Zagreb), Damir Basara (PD Dubovac, Karlovac), Damir Otmačić (Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje), Vladimir Novak i Vatroslav Jakobović (HGSS) te vodiči Mia Šamec, Roland Vučinić i Ranko Borozan.

Čestitam nagrađenim obilaznicima i "diplomiranim" planinarima!

hr → en
Croatian
 
Igor Plantaš

Doček zime na Japetiću (21.12.2014.)

Objavljeno: 22.12.2014. 09:41 | Posljednja promjena: 22.12.2014. 14:13
Prijavite nepotpune ili netočne informacije
Vaši komentari
Najava izleta

Triglav, 16. - 17.8.2020.

Triglav, 16. - 17.8.2020.

Nedjelja i ponedjeljak, 16. - 17.8.2020. uspon na Triglav, najviši vrh Slovenije. Prijave do 20.3. kod organizatora.