Najave izleta :: Klek - izlet za djecu i roditelje, 17.3.2019.

Sva slobodna mjesta su popunjena.

Nedjelja, 17.3.2019. - jednodnevni izlet na Klek za djecu i roditelje. Obilazak Ivanine kuće bajki i Đulinog ponora u Ogulinu te uspon na Klek. Cijena izleta 50 kn.

Klek - izlet za djecu i roditelje, 17.3.2019.

Organizator

Igor Plantaš, 099 311 76 59; Nikolina Vučinić

Prijevoz

autobusom

Prijave

Prijave se primaju kod blagajnice Dijane Šamec Jurmanović u cvjećarni "Dijana" uz uplatu 50 kn do četvrtka 14. ožujka 2019. ili do popunjenja slobodnih mjesta. U cijenu je uključen prijevoz autobusom, a za djecu i ulaznica u Ivaninu kuću bajki sa stručnim vođenjem. Roditelji koji žele posjetiti Ivaninu kuću bajki mogu kupiti ulaznicu na ulazu po cijeni od 35 kn.

Na izlet se prijaviti mogu isključivo djeca školske dobi i jedan ili dva roditelja u pratnji (članstvo u HPD Jastrebarsko nije uvjet ali je poželjno).

Plan izleta

Nedjelja, 17. ožujka

  • 8h - polazak s parkirališta u Ulici bana Josipa Jelačića (kod Centrale)
  • 9h - dolazak u Ogulin - jutarnja kava
  • 9:30 - posjet Ivanine kuće bajki uz stručno vođenje (trajanje programa do 1 sat)
  • 11h - polazak iz Bjelskog prema Kleku, 1h30 hoda
  • 12:30 - dolazak u pl. dom Klek, odmor i ručak
  • 13h - uspon na vrh Kleka i povratak u dom, 1 sat hoda
  • 15h - silazak prema Kneji, 1 sat hoda
  • 16:30 - polazak autobusa prema Jaski
  • oko 17:30 - očekivani dolazak u Jasku

Oprema

Standardna planinarska. Čvrste cipele ili jače tenisice. Rezervna majica i čarape. Obući se slojevito, na većoj nadmorskoj visini su niže temperature! Ponijeti nešto za pojesti i popiti. Planinarski dom Klek opskrbljen je pićem.

Ostalo

U slučaju najave lošeg vremena izlet se odgađa. Pratiti objave na web stranici!

Klek je istaknuta planina na istočnom rubu Velike Kapele, iznad grada Ogulina. Premda nije osobito visok ni površinom velik, to je jedno od najatraktivnijih i najpopularnijih planinskih odredišta u Hrvatskoj. Ima oblik 3-4 km dugog hrpta strmih strana. Padine su mu od podnožja pa do 1000 metara pokrivene šumom, dok se ispod planine prostire više širokih livada. Međutim, pozornost promatrača, s koje god se strane prilazi Kleku, privlači vršna 200 metara visoka stjenovita glava. Stijene su mjestimice okomite, pa i prevjesne, i zato je Klek ujedno i popularno alpinističko penjalište.

Gledan s juga, Klek se doimlje se kao usnuli div, kojemu su stijene Klečice noge, a vršna stijena glava. Prema narodnoj predaji, vrh Kleka je okupljalište vještica u olujnim noćima, pa su one postale svojevrstan simbol Kleka i Ogulina. Klek i Ogulin su odigrali značajnu ulogu u povijesti hrvatskoga planinarstva i alpinizma, pa se obris Kleka nalazi u znaku Hrvatskog planinarskog saveza.

OGULIN (323 m) je slikovit grad pod Klekom na razmeđi Like i Gorskog kotara. Središte Ogulina čine park kralja Tomislava i Frankopanska utvrda s početka 16. stoljeća, u kojoj je danas zavičajni i alpnistički muzej. Nasuprot Frankopanske utvrde, u samome središtu grada, nalazi se 50 metara dubok Đulin ponor. Svoje ime ponor je dobio po kćeri gradskog kapetana koja se, prema predaji, zbog nesretne ljubavi bacila u nj. Đulin ponor ujedno je jedan od ulaza u špiljski sustav Đula–Medvedica. Podzemni kanali toga sustava duži su od 16 km. U Đulin ponor neposredno ispod tvrđave ponire rijeka Dobra, koja ponovno izvire kod Tounja.

PL. DOM "KLEK" (1000 m) nalazi se na hrptu Kleka, na vrhu strmih šumovitih padina, a neposredno ispod goleme klekove vršne stijene. Dom je otvoren i opskrbljen u dane vikenda, kada u domu dežuraju članovi HPD »Klek« iz Ogulina. Od doma se pruža lijep vidik prema Ogulinu.



Napomena

Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost te da će se pridržavati plana izleta i odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjena i dopuna plana prema uvjetima na terenu.
U izletima koje organizira HPD Jastrebarsko mogu sudjelovati isključivo članovi planinarskih udruga. Članom planinarske udruge u Republici Hrvatskoj smatra se svaki planinar s važećom jedinstvenom članskom iskaznicom i plaćenom članarinom za tekuću godinu.

Objavljeno: 12.02.2019. | Posljednja promjena: 12.03.2019.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Najave izleta

Učka, Kremenjak 16.03.2024.

Učka, Kremenjak 16.03.2024.

Subota, 16.3.2024. - izlet autobusom na Učku s obilaskom vrhova Kremenjak (827 m) i Brgud (874 m). Cijena izleta za članove društva je 25 eura. Izlet je namijenjen polaznicima pl. škole, ali mogu sudjelovati i ostali članovi društva.

Hahlić, 24.3.2024.

Hahlić, 24.3.2024.

Postoji mogućnost ručka (grah) u pl. domu Hahlić. Ima još slobodnih mjesta, javite se organizatoru.

Nedjelja, 24.3.2024. - izlet autobusom na Grobničke Alpe u zaleđu Rijeke. Cijena izleta za članove društva je 20 eura. Izlet je namijenjen polaznicima pl. škole, ali mogu sudjelovati i ostali članovi društva.

Papuk, 27. - 28.4.2024.

Papuk, 27. - 28.4.2024.

Zbog manjeg interesa, na izlet se putuje sa dva kombija.

Subota i nedjelja, 27. - 28.4.2024. - dvodnevni izlet na Papuk sa obilaskom vrhova Lapjak, Nevoljaš i Ivačka glava. Cijena izleta za članove društva je 56€.

Vježba orijentacije na Japetiću, 6.4.2024.

Vježba orijentacije na Japetiću, 6.4.2024.

U subotu 6. travnja na Japetiću će se održati vježba orijentacije u sklopu planinarske škole. Pozivaju se polaznici prethodnih planinarskih škola koji nisu odradili vježbu orijentacije ili je žele ponoviti da se prijave najkasnije do četvrtka 4.4.